Bramborové husí krky

Ingredience


Brambory 500 g
Cukr krystal 3 polévková lžíce
Krupice dětská 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 3 polévková lžíce
Mouka pšeničná hrubá 5 polévková lžíce
Strouhanka 5 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Voda pitná 4 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Den předem brambory omyjeme, vložíme do 1 litru vody, uvaříme do měkka. Vaříme přibližně 20 - 25 minut.
  2. Druhý den brambory nastrouháme, v míse je smícháme s 5 lžícemi hrubé mouky, lžící dětské krupičky, přidáme ještě 2 žloutky a sůl.
  3. Směs dobře promícháme, dáme na pomoučněný vál, rukama důkladně vypracujeme bramborové těsto.
  4. Těsto rozdělíme na dvě části, z každé vytvoříme dlouhou šišku o průměru přibližně 5 cm, ostrým nožem nakrájíme dílky asi 1,5 cm široké a z nich vytvarujeme šištičky - husí krky.
  5. V hrnci přivedeme k varu přibližně 3 litry vody, knedlíky opatrně ponoříme, vaříme pomalu 5 - 8 minut, vařečkou je hned na začátku vaření nadzvedneme, aby se nepřichytily ke dnu. Vyjmeme je děrovanou vařečkou, dáme do mísy.
  6. V pánvi na másle osmažíme strouhanku s krystalovým cukrem do zlatova. Přidáme k uvařeným šiškám, promícháme a podáváme.