Bramborové husí krky
Ingredience
Brambory |
500 g |
Cukr krystal |
3 polévková lžíce |
Krupice dětská |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hrubá |
5 polévková lžíce |
Strouhanka |
5 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
4 l |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Den předem brambory omyjeme, vložíme do 1 litru vody, uvaříme do měkka. Vaříme přibližně 20 - 25 minut.
- Druhý den brambory nastrouháme, v míse je smícháme s 5 lžícemi hrubé mouky, lžící dětské krupičky, přidáme ještě 2 žloutky a sůl.
- Směs dobře promícháme, dáme na pomoučněný vál, rukama důkladně vypracujeme bramborové těsto.
- Těsto rozdělíme na dvě části, z každé vytvoříme dlouhou šišku o průměru přibližně 5 cm, ostrým nožem nakrájíme dílky asi 1,5 cm široké a z nich vytvarujeme šištičky - husí krky.
- V hrnci přivedeme k varu přibližně 3 litry vody, knedlíky opatrně ponoříme, vaříme pomalu 5 - 8 minut, vařečkou je hned na začátku vaření nadzvedneme, aby se nepřichytily ke dnu. Vyjmeme je děrovanou vařečkou, dáme do mísy.
- V pánvi na másle osmažíme strouhanku s krystalovým cukrem do zlatova. Přidáme k uvařeným šiškám, promícháme a podáváme.