Staročeské knedlíky - šuspajdy

Ingredience


Máslo čerstvé 5 polévková lžíce
Muškátový oříšek 2 špetka
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Smetana 33% (šlehačka) 1.5 dl
Strouhanka 150 g
Sůl 1.5 kávová lžička
Uzené maso vařené 150 g
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 3 l
Zelí kysané 300 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Kysané zelí propereme ve studené vodě, nadrobno pokrájíme, v pánvi rozpustíme máslo a zelí podusíme (cca 10 minut).
  2. Následně k němu přidáme namleté vařené uzené maso, strouhanku, smetanu, sůl, 2 žloutky, vejce a muškátový oříšek s pepřem. Strouhanku přsypáváme postupně, podle hustoty těsta, které by mělo být tuhé.
  3. Z těsta připravíme knedlíky, velké jako větší meruňky. V hrnci přivedeme k varu vodu s lžičkou soli. Knedlíky vkládáme do vařící vody a vaříme je přibližně 7 minut. Uvařené vyjmeme děrovanou naběračkou, na talířích je polijeme rozpuštěným máslem a podáváme.