Staročeské knedlíky - šuspajdy
Ingredience
Máslo čerstvé |
5 polévková lžíce |
Muškátový oříšek |
2 špetka |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Smetana 33% (šlehačka) |
1.5 dl |
Strouhanka |
150 g |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Uzené maso vařené |
150 g |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
3 l |
Zelí kysané |
300 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 17 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Kysané zelí propereme ve studené vodě, nadrobno pokrájíme, v pánvi rozpustíme máslo a zelí podusíme (cca 10 minut).
- Následně k němu přidáme namleté vařené uzené maso, strouhanku, smetanu, sůl, 2 žloutky, vejce a muškátový oříšek s pepřem. Strouhanku přsypáváme postupně, podle hustoty těsta, které by mělo být tuhé.
- Z těsta připravíme knedlíky, velké jako větší meruňky. V hrnci přivedeme k varu vodu s lžičkou soli. Knedlíky vkládáme do vařící vody a vaříme je přibližně 7 minut. Uvařené vyjmeme děrovanou naběračkou, na talířích je polijeme rozpuštěným máslem a podáváme.