Oříškový dort

Ingredience


Cukr krupice 350 g
Limetková šťáva 2 kávová lžička
Sůl 1 špetka
Vaječný bílek slepičí 6 ks
Cukr krupice 100 g
Cukr vanilka 2 ks
Likér mandlový - Amaretto 2 cl
Ořechy lískové 150 g
Smetana 33% (šlehačka) 0.625 l
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Vejce slepičí 2 ks
Voda pitná 3 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh a postupně do něj zašleháme 2/3 cukru. Potom do něj zamícháme zbytek cukru a limetkovou šťávu.
  2. Na dva plechy rozložíme pečicí papír, na něj obkreslíme tužkou dno dortové formy. Sněhovou hmotu dáme do zdobicího sáčku a předkreslené kruhy sněhovou hmotou spirálovitě vystříkáme. Troubu předehřejeme na 100 stupňů Celsia. Plechy vložíme do trouby a pečeme v otevřené troubě přibližně 5 hodin. Po dopečení papír z placek sloupneme a necháme je vychladnout.
  3. Lískové ořechy nasekám, v míse ušleháme vejce se žloutky a s vodou. Misku postavíme do horké vodní lázně, šleháme za stálého šlehání postupně přimícháváme cukr. Pak ji postavíme do studené vodní lázně, přimícháme mandlový likér a mícháme, dokud směs nevychladne.
  4. 500 ml smetany ušleháme dotuha, přimícháme do vaječné směsi, přimícháme lískové oříšky a promícháme.
  5. Kolem jedné placky přiložíme dortovou formu, na placku navrstvíme krém a uložíme na 2 hodiny ztuhnout do chladničky. Pak přiložíme druhou placku a necháme ztuhnout na 2 hodiny v mrazáku.
  6. Zbytek smetany ušleháme dotuha, potřeme jí ztuhlý dort po povrchu i po stranách a boky posypeme nasekanými lískovými oříšky.