Oříškový dort
Ingredience
Cukr krupice |
350 g |
Limetková šťáva |
2 kávová lžička |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný bílek slepičí |
6 ks |
Cukr krupice |
100 g |
Cukr vanilka |
2 ks |
Likér mandlový - Amaretto |
2 cl |
Ořechy lískové |
150 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
0.625 l |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
3 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 50 min
-
Doba vaření: 300 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh a postupně do něj zašleháme 2/3 cukru. Potom do něj zamícháme zbytek cukru a limetkovou šťávu.
- Na dva plechy rozložíme pečicí papír, na něj obkreslíme tužkou dno dortové formy. Sněhovou hmotu dáme do zdobicího sáčku a předkreslené kruhy sněhovou hmotou spirálovitě vystříkáme. Troubu předehřejeme na 100 stupňů Celsia. Plechy vložíme do trouby a pečeme v otevřené troubě přibližně 5 hodin. Po dopečení papír z placek sloupneme a necháme je vychladnout.
- Lískové ořechy nasekám, v míse ušleháme vejce se žloutky a s vodou. Misku postavíme do horké vodní lázně, šleháme za stálého šlehání postupně přimícháváme cukr. Pak ji postavíme do studené vodní lázně, přimícháme mandlový likér a mícháme, dokud směs nevychladne.
- 500 ml smetany ušleháme dotuha, přimícháme do vaječné směsi, přimícháme lískové oříšky a promícháme.
- Kolem jedné placky přiložíme dortovou formu, na placku navrstvíme krém a uložíme na 2 hodiny ztuhnout do chladničky. Pak přiložíme druhou placku a necháme ztuhnout na 2 hodiny v mrazáku.
- Zbytek smetany ušleháme dotuha, potřeme jí ztuhlý dort po povrchu i po stranách a boky posypeme nasekanými lískovými oříšky.