Smažené škubánky

Ingredience


Brambory 1.3 kg
Mouka pšeničná hrubá 200 g
Sádlo vepřové škvařené 200 g
Sůl 0.5 polévková lžíce
Voda pitná 2 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Oloupeme a omyjeme brambory, rozkrájíme na poloviny, zalijeme vodou, osolíme a vaříme téměř doměkka (přibližně 15 minut). Vodu z uvařených brambor scedíme jen do poloviny, obrácenou vařečkou uděláme v bramborách několik otvorů, zasypeme je hrubou moukou a pod poklicí necháme propařit při velmi mírné teplotě přibližně 20 minut.
  2. Brambory potom rozšťoucháme a rozmícháme, aby bylo těsto úplně hladké a tuhé. Na vále z připraveného těsta utvoříme válečky o průměru 5 - 6 cm. Zabalíme je do potravinářské fólie a dáme do chladničky odležet na 6 - 12 hodin.
  3. Druhý den z válečků nakrájíme kousky přibližně 1 - 1,5 cm silné.
  4. V pánvi rozpálíme vepřové sádlo a škubánky smažíme z každá strany do zlatova. Podáváme je horké.