Smažené škubánky
Ingredience
Brambory |
1.3 kg |
Mouka pšeničná hrubá |
200 g |
Sádlo vepřové škvařené |
200 g |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Voda pitná |
2 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Oloupeme a omyjeme brambory, rozkrájíme na poloviny, zalijeme vodou, osolíme a vaříme téměř doměkka (přibližně 15 minut). Vodu z uvařených brambor scedíme jen do poloviny, obrácenou vařečkou uděláme v bramborách několik otvorů, zasypeme je hrubou moukou a pod poklicí necháme propařit při velmi mírné teplotě přibližně 20 minut.
- Brambory potom rozšťoucháme a rozmícháme, aby bylo těsto úplně hladké a tuhé. Na vále z připraveného těsta utvoříme válečky o průměru 5 - 6 cm. Zabalíme je do potravinářské fólie a dáme do chladničky odležet na 6 - 12 hodin.
- Druhý den z válečků nakrájíme kousky přibližně 1 - 1,5 cm silné.
- V pánvi rozpálíme vepřové sádlo a škubánky smažíme z každá strany do zlatova. Podáváme je horké.