Koláč s hovězím masem a ledvinou naslano
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
2 ks |
Hořčice v prášku |
0.5 kávová lžička |
Hovězí kýta |
1 kg |
Hovězí vývar základní |
350 ml |
Jehněčí kotlety |
6 ks |
Listové těsto |
375 g |
Mléko polotučné |
2 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
4 polévková lžíce |
Olej rostlinný |
1 polévková lžíce |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Protlak rajčatový |
2 kávová lžička |
Worcester (worcesterská omáčka) |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 50 min
-
Doba vaření: 185 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Do mikrotenového sáčku dáme hovězí libové maso nakrájené na kostky (2,5 cm), 6 jehněčích ledvin nebo 1 hovězí, očištěných a nakrájených na větší kousky a mouku a pořádně v sáčku protřepeme, aby se maso a ledviny obalily, zbylou mouku vysypeme. Maso potom vložíme do velké pánve s rozehřátým olejem a na prudkém ohni ze všech stran opražíme; stáhneme plamen, přidáme prolisovaný česnek, nasekanou cibuli a další 3 minuty vaříme, dále vmícháme sušenou hořčici, čerstvě nasekanou petrželku, worcesterskou omáčku, hovězí vývar a rajčatový protlak. Přivedeme do mírného varu, zakryjeme pokličkou a za občasného promíchání 2,5 hodiny vaříme. Máme-li maso měkké, odstavíme z ohně a necháme úplně vychladnout.
- Mísu na zapékání, objem 1 l, naplníme vychlazenou masovou směsí a poprášíme moukou. Z listového těsta vyválíme plát, který má být o 5 cm větší než mísa, odkrojíme z něj 1 cm silný proužek, ten nalepíme na obvod mísy potřený vodou, přitlačíme a také potřeme vodou. Plát listového těsta položíme na masovou směs a přilepíme k okraji, po seříznutí z něj vytvoříme ozdobný lem. Potřeme mlékem a pečeme v předehřáté troubě na 210°C, povrch těsta zezlátne.