Tvarohový dort s mandarinkami

Ingredience


Cukr krupice 50 g
Cukr vanilka 1 ks
Hera 40 g
Kompot mandarinkový 400 g
Kypřicí prášek do pečiva 1 špetka
Limetková šťáva 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 80 g
Smetana 33% (šlehačka) 250 ml
Strouhanka 2 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Tvaroh jemný 130 g
Vaječný bílek slepičí 1 ks
Želatina bílá plátky 5 plátek
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V míse utřeme heru se špetkou soli, cukrem a vejcem. Poté postupně přimícháme mouku a kypřící prášek do pečiva.
  2. Menší dortovou formu vymažeme máslem, vysypeme strouhankou a naplníme ji těstem, povrch uhladíme. Troubu předehřejeme na 180°C a těsto pečeme 20 minut. Po upečení korpus vyklopíme a necháme vychladnout. Po vychladnutí korpus podélně rozkrojíme.
  3. Mandarinky necháme okapat a pár dílků odložíme stranou. Zbytek nakrájíme na kousky. Želatinu namočíme do vody a necháme 10 minut bobtnat. V míse smícháme tvaroh s troškou mandarinkové šťávy, žloutkem, vanilkovým cukrem, limetkovou šťávou a moučkovým cukrem. Želatinu rozpustíme a smícháme s tvarohovým krémem, který poté uložíme na 30 minut chladit do chladničky.
  4. Dále ušleháme 200 ml šlehačky dotuha, bílky ušleháme také dotuha. Potom smetanu opatrně promícháme s bílky a nakonec vše, včetně kousků mandarinek, smícháme s tvarohovou směsí. Spodek dortového korpusu vrátíme do dortové formy, navrch naklademe všechnu tvarohovou směs, povrch uhladíme a přikryjeme druhou půlkou korpusu. Zbytek šlehačky ušleháme dotuha, naplníme jí zdobící sáček a povrch dortu ozdobíme šlehačkou a plátky mandarinek.