Tvarohový dort s mandarinkami
Ingredience
Cukr krupice |
50 g |
Cukr vanilka |
1 ks |
Hera |
40 g |
Kompot mandarinkový |
400 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
1 špetka |
Limetková šťáva |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
80 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
250 ml |
Strouhanka |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Tvaroh jemný |
130 g |
Vaječný bílek slepičí |
1 ks |
Želatina bílá plátky |
5 plátek |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- V míse utřeme heru se špetkou soli, cukrem a vejcem. Poté postupně přimícháme mouku a kypřící prášek do pečiva.
- Menší dortovou formu vymažeme máslem, vysypeme strouhankou a naplníme ji těstem, povrch uhladíme. Troubu předehřejeme na 180°C a těsto pečeme 20 minut. Po upečení korpus vyklopíme a necháme vychladnout. Po vychladnutí korpus podélně rozkrojíme.
- Mandarinky necháme okapat a pár dílků odložíme stranou. Zbytek nakrájíme na kousky. Želatinu namočíme do vody a necháme 10 minut bobtnat. V míse smícháme tvaroh s troškou mandarinkové šťávy, žloutkem, vanilkovým cukrem, limetkovou šťávou a moučkovým cukrem. Želatinu rozpustíme a smícháme s tvarohovým krémem, který poté uložíme na 30 minut chladit do chladničky.
- Dále ušleháme 200 ml šlehačky dotuha, bílky ušleháme také dotuha. Potom smetanu opatrně promícháme s bílky a nakonec vše, včetně kousků mandarinek, smícháme s tvarohovou směsí. Spodek dortového korpusu vrátíme do dortové formy, navrch naklademe všechnu tvarohovou směs, povrch uhladíme a přikryjeme druhou půlkou korpusu. Zbytek šlehačky ušleháme dotuha, naplníme jí zdobící sáček a povrch dortu ozdobíme šlehačkou a plátky mandarinek.