Jablečný tradiční koláč
Ingredience
Cukr třtinový |
125 g |
Jablka |
1 kg |
Máslo čerstvé |
6 polévková lžíce |
Mléko polotučné |
2 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
350 g |
Skořice mletá |
1 kávová lžička |
Sůl |
1 špetka |
Tuk |
90 g |
Voda pitná |
6 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 55 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- V míse smícháme mouku a sůl, přidáme tuk a máslo a zpracováváme až získáme drobenku. Přilijeme vodu, vymícháme těsto, zabalíme ho a necháme chladit 30 minut.
- Dvě třetiny těsta vyválíme na tenkou placku, vyložíme mělkou kulatou formu o průměru 20 cm.
- Smícháme oloupaná a nakrájená jablka zbavená jádřinců s cukrem a skořicí a poklademe těsto ve formě.
- Ze zbylého těsta vyválíme plát, kterým přikryjeme těsto s náplní. Lem těsta namočíme vodou, položíme přes něj plát těsta a okraje přitiskneme k sobě. Přečnívající kraje odřízneme a spojíme dohromady.
- Odřezané zbytky vyválíme a vykrájíme z nich formičkou různé tvary na ozdobení koláče. Navlhčíme je a přilepíme na těsto.
- Povrch koláče potřeme mlékem, uděláme uprostřed 2 malé zářezy a dáme koláč na pečící plech.
- V předehřáté troubě pečeme 20 minut při teplotě 220°C. Poté snížíme teplotu na 180°C a dopékáme 30 minut.
- Můžeme podávat jak teplé, tak studené.