Dezert pistáciový
Ingredience
Cukr krupice |
500 g |
Kardamom |
2 ks |
Mandle |
25 g |
Máta |
1 polévková lžíce |
Mléko plnotučné sušené |
225 g |
Pistácie |
225 g |
Růžová voda |
2 polévková lžíce |
Šafrán |
1 špetka |
Voda pitná |
8.5 dl |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Vodu (6 dl) nalijeme do hrnce a přivedeme k varu, odstavíme, dáme do ní pistácie a necháme 5 minut máčet. Poté je necháme okapat a zbavíme je zbytků slupek. Pistácie rozmixujeme v mixéru, přidáme k nim sušené mléko a promícháme.
- Zbývající vodu a cukr smícháme v hrnci a zahříváme. Když se sirup začne zahušťovat, přidáme šafrán, kardamom a růžovou vodu. Potom sirup přidáme k pistáciové směsi a vaříme 5 minut za stálého míchání, dokud směs nezhoustne. Dáme stranou a necháme vychladit.
- Po vychladnutí vyválíme v dlaních koule, ozdobíme mandlemi a čerstvou mátou a necháme ztuhnout.
- Poté podáváme.