Dezert pistáciový

Ingredience


Cukr krupice 500 g
Kardamom 2 ks
Mandle 25 g
Máta 1 polévková lžíce
Mléko plnotučné sušené 225 g
Pistácie 225 g
Růžová voda 2 polévková lžíce
Šafrán 1 špetka
Voda pitná 8.5 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vodu (6 dl) nalijeme do hrnce a přivedeme k varu, odstavíme, dáme do ní pistácie a necháme 5 minut máčet. Poté je necháme okapat a zbavíme je zbytků slupek. Pistácie rozmixujeme v mixéru, přidáme k nim sušené mléko a promícháme.
  2. Zbývající vodu a cukr smícháme v hrnci a zahříváme. Když se sirup začne zahušťovat, přidáme šafrán, kardamom a růžovou vodu. Potom sirup přidáme k pistáciové směsi a vaříme 5 minut za stálého míchání, dokud směs nezhoustne. Dáme stranou a necháme vychladit.
  3. Po vychladnutí vyválíme v dlaních koule, ozdobíme mandlemi a čerstvou mátou a necháme ztuhnout.
  4. Poté podáváme.