Jehněčí kýta se zeleninou
Ingredience
Čekanka |
6 ks |
Česnek |
2 stroužek |
Jehněčí kýta |
2 kg |
Mrkev kořen |
400 g |
Ocet vinný červený |
2 kávová lžička |
Pastinák |
500 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Rozmarýn čerstvý |
2 ks |
Sůl |
1 špetka |
Víno červené |
290 ml |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 150 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Na dno velkého pekáče rozprostřeme nakrájený pastinák, mrkev a čekankové puky nakrájené podélně na čtvrtiny. Na zeleninu položíme jehněčí kýtu s plátky česneku a nakrájeného čerstvého rozmarýnu, které jsme zasunuli do zářezů v kýtě. Podlijeme červeným nebo bílým vínem a červeným vinným octem. V předehřáté troubě na 180°C pečeme 2-2,5 hodiny. Po 30 minutách podlijeme a zeleninu promícháme, podle potřeby podléváme vodou nebo vínem, opakujeme každých 30 minut. Měkké maso po upečení vyjmeme z pekáče, šťávu nevyléváme, zabalíme do alobalu a 15 minut necháme odpočívat. Nakrájené podáváme se zeleninou pokapanou vypečenou šťávou.