Vlašský koláč s ananasovou zavařeninou
Ingredience
Citronová kůra |
1 polévková lžíce |
Cukr krupice |
200 g |
Cukr moučkový |
50 g |
Džem ananasový |
200 g |
Hera |
1 polévková lžíce |
Kypřicí prášek do pečiva |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
200 g |
Mléko zahuštěné slazené |
1 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
250 g |
Ořechy vlašské |
250 g |
Strouhanka |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný bílek slepičí |
1 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 75 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- V míse utřeme do pěny máslo, pak přimícháme špetku soli, cukr, vejce a bílek. Mícháme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Pak přimícháme strouhanou citronovou kůru, mleté vlašské ořechy, mouku a kypřící prášek do pečiva.
- Dortovou formu vytřeme Herou, vysypeme strouhankou a do formy vložíme 2/3 těsta. Těsto uhladíme a bohatě potřeme ananasovým džemem. Ze zbytku těsta vyválíme válečky a na koláči tvoříme mřížky.
- V misce rozmícháme kondenzované mléko se žloutkem a touto směsí potřeme povrch koláče. Koláč pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia asi 75 minut. Po upečení necháme koláč vychladnout, vyklopíme ho z formy, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.