Ořechovo-smetanový dort

Ingredience


Cukr krupice 175 g
Hera 1 polévková lžíce
Kypřicí prášek do pečiva 2 kávová lžička
Mouka pšeničná hladká T 650 150 g
Pistácie 100 g
Strouhanka 2 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Vaječný bílek slepičí 5 ks
Vaječný žloutek slepičí 5 ks
Voda pitná 5 polévková lžíce
Čokoláda hořká 50 g
Cukr krupice 175 g
Cukr moučkový 2 polévková lžíce
Cukr vanilka 1 ks
Likér mandlový - Amaretto 4 polévková lžíce
Olej sezamový 1 polévková lžíce
Pistácie 200 g
Smetana 33% (šlehačka) 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V míse ušleháme žloutek s vodou a cukrem do bílé pěny. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh a opatrně ho zamícháme do žloutkové směsi. Nakonec přimícháme mouku, kypřící prášek do pečiva a mleté pistácie.
  2. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Těsto do formy nalijeme a vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia, pečeme asi 40 minut. Po upečení necháme vychladnout.
  3. Na pánev nasypeme cukr a za stálého míchání necháme zkaramelizovat, smícháme ho s nasekanými pistáciemi a namažeme na plech vyložený alobalem a vymazaný sezamovým olejem. Necháme vychladnout a pak karamelovou směs nalámeme na malé kousky.
  4. Smetanu ušleháme s moučkovým a vanilkovým cukrem dotuha a 1/4 si odložíme stranou. Do zbytku smetany zamícháme nadrcenou karamelovou hmotu. Dortový korpus dvakrát podélně rozřízneme a všechny placky pokapeme mandlovým likérem a natřeme je karamelovou šlehačkou. Zbytek šlehačky namažeme na okraje a celý dort včetně okrajů posypeme pistáciemi a nastrouhanou hořkou čokoládou.