Ořechovo-smetanový dort
Ingredience
Cukr krupice |
175 g |
Hera |
1 polévková lžíce |
Kypřicí prášek do pečiva |
2 kávová lžička |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
150 g |
Pistácie |
100 g |
Strouhanka |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný bílek slepičí |
5 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
5 ks |
Voda pitná |
5 polévková lžíce |
Čokoláda hořká |
50 g |
Cukr krupice |
175 g |
Cukr moučkový |
2 polévková lžíce |
Cukr vanilka |
1 ks |
Likér mandlový - Amaretto |
4 polévková lžíce |
Olej sezamový |
1 polévková lžíce |
Pistácie |
200 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
1 l |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- V míse ušleháme žloutek s vodou a cukrem do bílé pěny. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh a opatrně ho zamícháme do žloutkové směsi. Nakonec přimícháme mouku, kypřící prášek do pečiva a mleté pistácie.
- Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Těsto do formy nalijeme a vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia, pečeme asi 40 minut. Po upečení necháme vychladnout.
- Na pánev nasypeme cukr a za stálého míchání necháme zkaramelizovat, smícháme ho s nasekanými pistáciemi a namažeme na plech vyložený alobalem a vymazaný sezamovým olejem. Necháme vychladnout a pak karamelovou směs nalámeme na malé kousky.
- Smetanu ušleháme s moučkovým a vanilkovým cukrem dotuha a 1/4 si odložíme stranou. Do zbytku smetany zamícháme nadrcenou karamelovou hmotu. Dortový korpus dvakrát podélně rozřízneme a všechny placky pokapeme mandlovým likérem a natřeme je karamelovou šlehačkou. Zbytek šlehačky namažeme na okraje a celý dort včetně okrajů posypeme pistáciemi a nastrouhanou hořkou čokoládou.