Italská rajčatová polévka

Ingredience


Anglická slanina 60 g
Brambory 350 g
Celer řapíkatý 200 g
Česnek 2 ks
Cibule 2 ks
Fazole 220 g
Fazolové lusky zelené 180 g
Hrášek 120 g
Klobása uzená 220 g
Mrkev kořen 3 ks
Olej olivový 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 3 polévková lžíce
Rajčata loupaná (konzervovaná) 400 g
Sůl 1 špetka
Sýr Parmezán 1 plátek
Těstoviny konzumní 180 g
Bobkový list 4 ks
Celer řapíkatý 200 g
Cibule 2 ks
Hovězí výřez 650 g
Hřebíček 4 ks
Kosti hovězí morkové 1 kg
Pepř černý celý 8 ks
Petržel - nať 1 hrst
Tymián čerstvý 40 g
Voda pitná 2.8 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do většího hrnce dáme ohřát olivový olej, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, na kolečka nakrájenou cibuli a nadrobno nakrájený česnek.
  2. Necháme opékat na mírném ohni asi 5 minut, občas promícháme. Poté přidáme na menší kousky nakrájenou mrkev a řapíky celeru,opékáme přibližně 5 minut do změknutí. Pak přidáme fazole, které jsme si předem namočili, a nakrájená rajčata spolu se šťávou z konzervy. Nyní použijeme hovězí vývar, který jsme již připravili. Nalijeme ho do směsi a uvedeme do varu. Takto vaříme na mírném ohni a za občasného míchání asi hodinu.
  3. Poté přidáme na kostky nakrájené brambory a vaříme dalších 15 minut. Přidáme nakrájené fazolové lusky, hrášek, těstoviny, nadrobno nakrájenou klobásu a petrželku. Necháme takto vařit doměkka. Nakonec dochutíme solí a pepřem a můžeme podávat ozdobené nastrouhaným parmezánem.
  4. Vývar hovězí [42661]:
  5. Do hrnce dáme hovězí kosti a výřez, zalijeme vodou a na mírném ohni přivedeme k varu. Na povrchu se může tvořit pěna, kterou průběžně odstraňujeme. Pak rozpůlíme cibule a do každé půlky vmáčkneme jeden hřebíček. Takto připravenou cibuli, nahrubo nakrájené řapíky celeru, tymián, bobkový list, petržel a pepř vložíme do hrnce a na mírném ohni vaříme přibližně 3 a půl hodiny. Vyndáme maso a vaříme další hodinu. Vývar přecedíme a můžeme jej hned použít nebo zmrazit.