Italská rajčatová polévka
Ingredience
Anglická slanina |
60 g |
Brambory |
350 g |
Celer řapíkatý |
200 g |
Česnek |
2 ks |
Cibule |
2 ks |
Fazole |
220 g |
Fazolové lusky zelené |
180 g |
Hrášek |
120 g |
Klobása uzená |
220 g |
Mrkev kořen |
3 ks |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
3 polévková lžíce |
Rajčata loupaná (konzervovaná) |
400 g |
Sůl |
1 špetka |
Sýr Parmezán |
1 plátek |
Těstoviny konzumní |
180 g |
Bobkový list |
4 ks |
Celer řapíkatý |
200 g |
Cibule |
2 ks |
Hovězí výřez |
650 g |
Hřebíček |
4 ks |
Kosti hovězí morkové |
1 kg |
Pepř černý celý |
8 ks |
Petržel - nať |
1 hrst |
Tymián čerstvý |
40 g |
Voda pitná |
2.8 l |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 375 min
-
Počet porcí: 7 porcí
- Do většího hrnce dáme ohřát olivový olej, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, na kolečka nakrájenou cibuli a nadrobno nakrájený česnek.
- Necháme opékat na mírném ohni asi 5 minut, občas promícháme. Poté přidáme na menší kousky nakrájenou mrkev a řapíky celeru,opékáme přibližně 5 minut do změknutí. Pak přidáme fazole, které jsme si předem namočili, a nakrájená rajčata spolu se šťávou z konzervy. Nyní použijeme hovězí vývar, který jsme již připravili. Nalijeme ho do směsi a uvedeme do varu. Takto vaříme na mírném ohni a za občasného míchání asi hodinu.
- Poté přidáme na kostky nakrájené brambory a vaříme dalších 15 minut. Přidáme nakrájené fazolové lusky, hrášek, těstoviny, nadrobno nakrájenou klobásu a petrželku. Necháme takto vařit doměkka. Nakonec dochutíme solí a pepřem a můžeme podávat ozdobené nastrouhaným parmezánem.
-
- Vývar hovězí [42661]:
- Do hrnce dáme hovězí kosti a výřez, zalijeme vodou a na mírném ohni přivedeme k varu. Na povrchu se může tvořit pěna, kterou průběžně odstraňujeme. Pak rozpůlíme cibule a do každé půlky vmáčkneme jeden hřebíček. Takto připravenou cibuli, nahrubo nakrájené řapíky celeru, tymián, bobkový list, petržel a pepř vložíme do hrnce a na mírném ohni vaříme přibližně 3 a půl hodiny. Vyndáme maso a vaříme další hodinu. Vývar přecedíme a můžeme jej hned použít nebo zmrazit.