Dušené české zelí

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Cibule 1 ks
Cukr krupice 2 kávová lžička
Kmín drcený 0.5 kávová lžička
Mouka pšeničná hladká T 650 1 polévková lžíce
Nové koření celé 4 ks
Ocet kvasný lihový 2 polévková lžíce
Pepř černý celý 0.5 kávová lžička
Sádlo škvařené 2 polévková lžíce
Sůl 0.5 kávová lžička
Zelí hlávkové bílé 750 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očištěnou a omytou hlávku zelí (asi 750 g) rozčtvrtíme, vykrojíme košťál, zelí nakrájíme (nebo nakrouháme) na tenké nudličky. Očištěnou cibuli nakrájíme nadrobno.
  2. V hrnci rozpustíme sádlo a cibuli zpěníme. Přidáme k ní zelí, sůl, kmín, bobkový list, nové koření a celý černý pepř. Promícháme a odkryté zelí chvilku (asi 5-7 minut) za občasného promíchání dusíme.
  3. Pak zelí zakryjeme pokličkou a dusíme asi 15-20 minut doměkka.
  4. Zelí poprášíme hladkou moukou, promícháme, chvilku podusíme a dochutíme octem, solí a cukrem podle chuti. Koření vyjmeme a zelí podáváme teplé jako přílohu.