Dušené české zelí
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Cibule |
1 ks |
Cukr krupice |
2 kávová lžička |
Kmín drcený |
0.5 kávová lžička |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce |
Nové koření celé |
4 ks |
Ocet kvasný lihový |
2 polévková lžíce |
Pepř černý celý |
0.5 kávová lžička |
Sádlo škvařené |
2 polévková lžíce |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Zelí hlávkové bílé |
750 g |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Očištěnou a omytou hlávku zelí (asi 750 g) rozčtvrtíme, vykrojíme košťál, zelí nakrájíme (nebo nakrouháme) na tenké nudličky. Očištěnou cibuli nakrájíme nadrobno.
- V hrnci rozpustíme sádlo a cibuli zpěníme. Přidáme k ní zelí, sůl, kmín, bobkový list, nové koření a celý černý pepř. Promícháme a odkryté zelí chvilku (asi 5-7 minut) za občasného promíchání dusíme.
- Pak zelí zakryjeme pokličkou a dusíme asi 15-20 minut doměkka.
- Zelí poprášíme hladkou moukou, promícháme, chvilku podusíme a dochutíme octem, solí a cukrem podle chuti. Koření vyjmeme a zelí podáváme teplé jako přílohu.