Polévka z červené čočky s kuřecími kousky
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Česnek |
1 stroužek |
Chilli paprička |
1 ks |
Cibule |
1 ks |
Citronová šťáva |
3 polévková lžíce |
Čočka červená |
350 g |
Kuřecí prsa |
500 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce |
Olej olivový |
90 ml |
Paprika červená |
1 ks |
Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
1 kávová lžička |
Sýr na pizzu strouhaný 44% |
100 g |
Tymián čerstvý |
1 ks |
Vývar drůbeží |
700 ml |
Žemle tuková |
4 ks |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Červenou čočku dobře propláchneme tekoucí studenou vodou a necháme odkapat.
- Cibuli a česnek oloupeme, červenou papriku a chilli papričku zbavíme semen a všechno nakrájíme nadrobno.
- Kuřecí maso nakrájíme na kostičky a dáme restovat do hlubokého rendlíku na 4 lžících rozehřátého olivového oleje. Když maso zezlátne, přidáme cibuli, česnek, papriku a chilli papričku, tymián, bobkový list a za stálého míchání restujeme 5 minut. Přidáme čočku, zamícháme, zasypeme moukou, opět řádně zamícháme a nakonec přilijeme drůbeží vývar.
- Přivedeme k varu, přidáme mletou papriku a citrónovou šťávu. Osolíme, opepříme, přikryjeme pokličkou a za občasného zamíchání vaříme na mírném ohni, dokud kuře i zelenina nezměknou.
- Housky nakrájíme na malé kostičky. Na plech nalijeme druhou polovinu oleje, nasypeme krájenou housku a v troubě předehřáté na 200 °C opečeme dozlatova.
- Z polévky vyndáme tymián a bobkový list a je-li třeba, dochutíme. Podáváme v nahřátých talířích posypanou opečenou houskou a strouhaným sýrem.