Polévka z červené čočky s kuřecími kousky

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Česnek 1 stroužek
Chilli paprička 1 ks
Cibule 1 ks
Citronová šťáva 3 polévková lžíce
Čočka červená 350 g
Kuřecí prsa 500 g
Mouka pšeničná hladká T 650 2 polévková lžíce
Olej olivový 90 ml
Paprika červená 1 ks
Paprika mletá sladká 1 kávová lžička
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Sůl 1 kávová lžička
Sýr na pizzu strouhaný 44% 100 g
Tymián čerstvý 1 ks
Vývar drůbeží 700 ml
Žemle tuková 4 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Červenou čočku dobře propláchneme tekoucí studenou vodou a necháme odkapat.
  2. Cibuli a česnek oloupeme, červenou papriku a chilli papričku zbavíme semen a všechno nakrájíme nadrobno.
  3. Kuřecí maso nakrájíme na kostičky a dáme restovat do hlubokého rendlíku na 4 lžících rozehřátého olivového oleje. Když maso zezlátne, přidáme cibuli, česnek, papriku a chilli papričku, tymián, bobkový list a za stálého míchání restujeme 5 minut. Přidáme čočku, zamícháme, zasypeme moukou, opět řádně zamícháme a nakonec přilijeme drůbeží vývar.
  4. Přivedeme k varu, přidáme mletou papriku a citrónovou šťávu. Osolíme, opepříme, přikryjeme pokličkou a za občasného zamíchání vaříme na mírném ohni, dokud kuře i zelenina nezměknou.
  5. Housky nakrájíme na malé kostičky. Na plech nalijeme druhou polovinu oleje, nasypeme krájenou housku a v troubě předehřáté na 200 °C opečeme dozlatova.
  6. Z polévky vyndáme tymián a bobkový list a je-li třeba, dochutíme. Podáváme v nahřátých talířích posypanou opečenou houskou a strouhaným sýrem.