Ovesný koláč s jablky

Ingredience


Cukr krupice 50 g
Jablka 700 g
Máslo čerstvé 150 g
Meruňky sušené 200 g
Ovesné vločky 250 g
Rozinky tmavé 2 polévková lžíce
Sirup Golden 4 polévková lžíce
Voda pitná 2 polévková lžíce
Zázvor celý 1.5 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Kulatou nízkou misku na zapékání o průměru 20 cm vymažeme máslem. Troubu rozehřejeme na 190 °C.
  2. Do pánve nasypeme nakrájené kousky oloupaných očištěných jablek, nakrájené sušené meruňky (musíme spařit vodou, abychom odstranili síru, kterou jsou meruňky ošetřené), propláchnuté rozinky, polovinu cukru a 1-2 lžíce vody. Zakryjeme a na mírném plameni vaříme 10-15 minut, občas promícháme, a potom sundáme z plamene.
  3. Do další pánve nasypeme druhou půlku cukru, přidáme zbylé máslo, zlatý sirup (můžeme nahradit medem) a na jemno nastrouhaný čerstvý zázvor, na mírném ohni 1-3 minuty rozpouštíme cukr. Pak vmícháme ovesné vločky.
  4. Větší část ovesné směsi, asi 3/4, dřevěnou lžící rozdělíme po dnu a okrajích vymazané zapékací misky, pak dáme vrstvu ovocné směsi a zbytek ovesné směsi. Dřevěnou lžíci jemně upěchujeme a 30 minut pečeme, dokud povrch nezezlátne.