Moravské dušené zelí

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Brambory 100 g
Cibule 2 ks
Cukr krupice 2 kávová lžička
Kmín celý 1 kávová lžička
Mouka pšeničná hladká T 650 1 polévková lžíce
Ocet kvasný lihový 3 polévková lžíce
Sádlo škvařené 2 polévková lžíce
Slanina vepřová 50 g
Sůl 1 kávová lžička
Zelí hlávkové bílé 800 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očištěnou a omytou hlávku zelí (asi 750 g) rozčtvrtíme, vykrojíme košťál a zelí nakrájíme (nebo nakrouháme) na tenké nudličky. Očištěné 2 malé cibule nakrájíme nadrobno. Slaninu pokrájíme na kostičky.
  2. V hrnci rozpustíme 1 lžíci sádla, přidáme slaninu a vysmažíme ji dozlatova. Přimícháme jednu pokrájenou cibuli a zpěníme ji. Na ni dáme zelí, sůl, cukr, kmín, bobkový list, promícháme a pod pokličkou dusíme doměkka přibližně 15-20 minut.
  3. Mezitím oloupeme a omyjeme brambory a jemně je nastrouháme. Připravíme jíšku s cibulí. V rendlíku rozpustíme lžíci sádla, na něm zpěníme cibuli, přimícháme lžíci mouky a usmažíme světlou jíšku. Pak ji zředíme šťávou ze zelí a vymícháme dohladka.
  4. K zelí přidáme jíšku, promícháme, ještě přimícháme nastrouhanou bramboru a společně dusíme dalších 10 minut.
  5. Zelí dochutíme octem (1-3 lžíce) a solí. Koření vyjmeme a podáváme teplé jako přílohu.