Dušený špenát s vejci

Dušený špenát s vejci - obrázek

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Cibule 100 g
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Olej slunečnicový 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 2 špetka
Smetana 33% (šlehačka) 1 dl
Špenát listový čerstvý 1 kg
Sůl 1 kávová lžička
Vejce slepičí 2 ks
Voda pitná 4 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V hrnci přivedeme k varu 3-4 litry vody. Čerstvé špenátové listy dobře omyjeme, ponoříme do vroucí vody na 30 sekund a scedíme. Necháme okapat, pak špenát pomeleme na masovém strojku.
  2. Očistíme cibuli a česnek. Cibuli pokrájíme nadrobno, česnek prolisujeme.
  3. V pánvi na rozpáleném másle s olejem zpěníme cibuli, přidáme pomletý špenát, promícháme a dusíme pod pokličkou asi 5 minut. Pak pokličku odložíme a špenát vydusíme z vlastní šťávy.
  4. V hrnečku ve smetaně rozkvedláme vejce se solí (0.5-1 lžička) a pepřem. Směs za stálého míchání přidáme ke špenátu, promícháme, přidáme česnek, dochutíme solí a dusíme ještě asi 2-3 minuty.
  5. Špenát by měl mít hustější konzistenci, podáváme horký jako přílohu.