Dušený špenát s vejci
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
100 g |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Olej slunečnicový |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Smetana 33% (šlehačka) |
1 dl |
Špenát listový čerstvý |
1 kg |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
4 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 4 porce
- V hrnci přivedeme k varu 3-4 litry vody. Čerstvé špenátové listy dobře omyjeme, ponoříme do vroucí vody na 30 sekund a scedíme. Necháme okapat, pak špenát pomeleme na masovém strojku.
- Očistíme cibuli a česnek. Cibuli pokrájíme nadrobno, česnek prolisujeme.
- V pánvi na rozpáleném másle s olejem zpěníme cibuli, přidáme pomletý špenát, promícháme a dusíme pod pokličkou asi 5 minut. Pak pokličku odložíme a špenát vydusíme z vlastní šťávy.
- V hrnečku ve smetaně rozkvedláme vejce se solí (0.5-1 lžička) a pepřem. Směs za stálého míchání přidáme ke špenátu, promícháme, přidáme česnek, dochutíme solí a dusíme ještě asi 2-3 minuty.
- Špenát by měl mít hustější konzistenci, podáváme horký jako přílohu.