Kuře na citronech

Ingredience


Bazalka 2 polévková lžíce
Bobkový list 1 ks
Celer řapíkatý 0.5 ks
Cibule 1 ks
Citrony 2 ks
Cukr krupice 1 kávová lžička
Kuře 1 ks
Margarín 2 polévková lžíce
Mrkev kořen 2 ks
Olej olivový 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Sůl 1 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Kuře rozpůlíme, zbavíme kůže a z každé půlky vytvoříme 4 porce tak, že je rozřízneme úhlopříčně od stehenního kloubu okolo prsou, potom
  2. odřízneme křídla a stehna.
  3. Řapíkatý celer a mrkev nakrájíme na tenké nudličky, cibuli nasekáme nadrobno.
  4. V rendlíku rozehřejeme olej s margarínem (nejlépe light) vložíme kuřecí porce, které na mírném ohni ze všech stran opečeme dozlatova. Vyjmeme je, do šťávy vložíme mrkev, celer a cibuli a na stále mírném ohni za stálého míchání restujeme 3 minuty. Zelenina má být měkká, ale nesmí zhnědnout. Přidáme citronovou šťávu, najemno nastrouhanou citronovou kůru, bazalku, bobkový list, osolíme, opepříme a přilijeme přibližně 150 ml vody. Za stálého míchání vaříme další 3 minuty, poté vložíme porce kuřete, přivedeme k varu, plamen stáhneme, přikryjeme pokličkou a na mírném ohni dusíme 35-45 minut, dokud kuře není hotové. (Píchneme-li do masa, vytékající šťáva musí být čirá.)
  5. Vyndáme kuře a zeleninu a uchováme je v teple. Z omáčky odstraníme bobkový list, dochutíme ji solí, pepřem, citronovou šťávou, případně i trochou cukru. Nalijeme ji na kuře se zeleninou, ozdobíme plátky citronu a podáváme s vařenou rýží nebo kuskusem a zelným salátem.