Rajčatová polévka s parmezánem
Ingredience
Bazalka |
3 polévková lžíce |
Celer řapíkatý |
200 g |
Česnek |
3 ks |
Chilli paprička sušená |
1 špetka |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Petržel - nať |
3 polévková lžíce |
Rajčata |
2 ks |
Rajčata loupaná (konzervovaná) |
400 g |
Sůl |
1 špetka |
Sýr Parmezán |
1 plátek |
Těstoviny konzumní |
180 g |
Bobkový list |
2.67 ks |
Celer řapíkatý |
133.33 g |
Cibule |
1.33 ks |
Hovězí výřez |
433.33 g |
Hřebíček |
2.67 ks |
Kosti hovězí morkové |
0.67 kg |
Pepř černý celý |
5.33 ks |
Petržel - nať |
0.67 hrst |
Tymián čerstvý |
26.67 g |
Voda pitná |
1.87 l |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 75 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Do většího hrnce si dáme rozehřát olej, do kterého potom přidáme nadrobno nakrájený česnek, na tenké plátky nakrájený řapíkatý celer, nadrobno nakrájenou petrželku a 2 lžíce nadrobno nakrájené bazalky. Tuto směs osmahneme za stálého míchání asi 3 minuty. Poté do směsi dáme oloupaná, zbavená semen a na kostky nakrájená rajčata a rajčata z konzervy. Dle chuti dochutíme chilli papričkou. Takto dusíme asi 10 minut.
- Poté přilijeme již připravený hovězí vývar, zamícháme a dle chuti osolíme. Na mírném ohni poté pomalu vaříme 45 minut.
- Nakonec přidáme těstoviny a vaříme dalších asi 13 minut. Hotovou polévku potom na talíři dozdobíme zbylou bazalkou a nastrouhaným parmezánem.
- Vývar hovězí [42661]:
- Do hrnce vložme hovězí kosti a výřez, zalijeme vodou a na mírném ohni přivedeme k varu. Na povrchu se může tvořit pěna, kterou průběžně odstraňujeme. Potom si rozpůlíme cibule a do každé půlky vmáčkneme 1 hřebíček. Takto připravenou cibuli, nahrubo nakrájené řapíky celeru, tymián, bobkový list, petržel a pepř vložíme do hrnce a na mírném ohni vaříme přibližně 3 a 1/2 hodiny. Potom vyndáme maso a vaříme další 1 hodinu. Vývar přecedíme a můžeme jej ihned použít nebo zmrazit.