Rajčatová polévka s parmezánem

Rajčatová polévka s parmezánem - obrázek

Ingredience


Bazalka 3 polévková lžíce
Celer řapíkatý 200 g
Česnek 3 ks
Chilli paprička sušená 1 špetka
Olej olivový 2 polévková lžíce
Petržel - nať 3 polévková lžíce
Rajčata 2 ks
Rajčata loupaná (konzervovaná) 400 g
Sůl 1 špetka
Sýr Parmezán 1 plátek
Těstoviny konzumní 180 g
Bobkový list 2.67 ks
Celer řapíkatý 133.33 g
Cibule 1.33 ks
Hovězí výřez 433.33 g
Hřebíček 2.67 ks
Kosti hovězí morkové 0.67 kg
Pepř černý celý 5.33 ks
Petržel - nať 0.67 hrst
Tymián čerstvý 26.67 g
Voda pitná 1.87 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do většího hrnce si dáme rozehřát olej, do kterého potom přidáme nadrobno nakrájený česnek, na tenké plátky nakrájený řapíkatý celer, nadrobno nakrájenou petrželku a 2 lžíce nadrobno nakrájené bazalky. Tuto směs osmahneme za stálého míchání asi 3 minuty. Poté do směsi dáme oloupaná, zbavená semen a na kostky nakrájená rajčata a rajčata z konzervy. Dle chuti dochutíme chilli papričkou. Takto dusíme asi 10 minut.
  2. Poté přilijeme již připravený hovězí vývar, zamícháme a dle chuti osolíme. Na mírném ohni poté pomalu vaříme 45 minut.
  3. Nakonec přidáme těstoviny a vaříme dalších asi 13 minut. Hotovou polévku potom na talíři dozdobíme zbylou bazalkou a nastrouhaným parmezánem.
  4. Vývar hovězí [42661]:
  5. Do hrnce vložme hovězí kosti a výřez, zalijeme vodou a na mírném ohni přivedeme k varu. Na povrchu se může tvořit pěna, kterou průběžně odstraňujeme. Potom si rozpůlíme cibule a do každé půlky vmáčkneme 1 hřebíček. Takto připravenou cibuli, nahrubo nakrájené řapíky celeru, tymián, bobkový list, petržel a pepř vložíme do hrnce a na mírném ohni vaříme přibližně 3 a 1/2 hodiny. Potom vyndáme maso a vaříme další 1 hodinu. Vývar přecedíme a můžeme jej ihned použít nebo zmrazit.