Čokoládový dort s marcipánovými hvězdičkami

Ingredience


Čokoláda hořká 200 g
Cukr moučkový 125 g
Cukr vanilka 1 ks
Káva instantní 2 kávová lžička
Kypřicí prášek do pečiva 1 kávová lžička
Limetková šťáva 1 kávová lžička
Marcipánová hmota surová 80 g
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 50 g
Ořechy vlašské 200 g
Skořice mletá 1 špetka
Strouhanka 2 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Vaječný bílek slepičí 4 ks
Vaječný žloutek slepičí 4 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V míse ušleháme žloutky s teplou vodou, 125 g moučkového cukru a vanilkovým cukrem.
  2. Z bílků ušleháme tuhý sníh se špetkou soli a 1 lžičkou limetkové šťávy. Potom ho opatrně zamícháme do žloutkové směsi, přimícháme mleté vlašské ořechy, mouku, kypřící prášek do pečiva, špetku skořice a instantní kávu. Vše důkladně promícháme.
  3. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Těsto nalijeme do formy a pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 40 minut. Po upečení korupus vyjmeme z formy a necháme vychladnout.
  4. Ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu a polevou celý dortový korpus potřeme.
  5. Na vále vyválíme marcipánovou hmotu na placku a pomocí formičky vykrajujeme hvězdičky, které různě klademe na povrch dortu. Necháme ztuhnout a poté podáváme.