Čokoládový dort s marcipánovými hvězdičkami
Ingredience
Čokoláda hořká |
200 g |
Cukr moučkový |
125 g |
Cukr vanilka |
1 ks |
Káva instantní |
2 kávová lžička |
Kypřicí prášek do pečiva |
1 kávová lžička |
Limetková šťáva |
1 kávová lžička |
Marcipánová hmota surová |
80 g |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
50 g |
Ořechy vlašské |
200 g |
Skořice mletá |
1 špetka |
Strouhanka |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný bílek slepičí |
4 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
4 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 16 porcí
- V míse ušleháme žloutky s teplou vodou, 125 g moučkového cukru a vanilkovým cukrem.
- Z bílků ušleháme tuhý sníh se špetkou soli a 1 lžičkou limetkové šťávy. Potom ho opatrně zamícháme do žloutkové směsi, přimícháme mleté vlašské ořechy, mouku, kypřící prášek do pečiva, špetku skořice a instantní kávu. Vše důkladně promícháme.
- Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Těsto nalijeme do formy a pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 40 minut. Po upečení korupus vyjmeme z formy a necháme vychladnout.
- Ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu a polevou celý dortový korpus potřeme.
- Na vále vyválíme marcipánovou hmotu na placku a pomocí formičky vykrajujeme hvězdičky, které různě klademe na povrch dortu. Necháme ztuhnout a poté podáváme.