Čokoládový pařez

Ingredience


Limetková šťáva 1 kávová lžička
Marcipánová hmota surová 150 g
Mouka pšeničná hladká T 650 125 g
Ořechy vlašské 150 g
Poleva čokoládová 50 g
Sůl 1 špetka
Vaječný bílek slepičí 6 ks
Vaječný žloutek slepičí 6 ks
Višně 50 g
Cukr krupice 75 g
Likér mandlový - Amaretto 3 polévková lžíce
Máslo čerstvé 250 g
Mléko polotučné 500 ml
Pudinkový prášek - vanilkový 1 ks
Čokoláda hořká 200 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Čokoládovou polevu a kandované višně pokrájíme na malé kousky. Marcipánovou hmotu promícháme se žloutky a moučkovým cukrem. Z bílků, špetky soli a limetkové šťávy ušleháme tuhý sníh, který opatrně zamícháme do žloutkové hmoty, přidáme mouku, mleté vlašské ořechy, na kostičky nakrájenou čokoládovou polevu a kandované višně. Vypracujeme hladké těsto.
  2. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem a naplníme ji těstem. Pečeme v troubě předehřáté na 200°C asi 50 minut. Po upečení vyndáme dortový korpus z formy a necháme zcela vychladnout.
  3. V kastrůlku přivedeme k varu mléko, vanilkový pudink a cukr a necháme ztuhnout. Pudink necháme vychladnout a potom do něj zamícháme máslo a mandlový likér. Vymícháme hladký krém.
  4. Dortový korpus podélně jednou přeřízneme a slepíme k sobě vanilkovým krémem. Zbytkem krému potřeme celý povrch dortu včetně okrajů.
  5. Hořkou čokoládu ostrým nožem nařežeme na tenké třísky a celý dort jimi ozdobíme tak, že dort bude vypat jako pařez a čokoláda na dortu jako kůra. Necháme ztuhnout a podáváme.