Čokoládový pařez
Ingredience
Limetková šťáva |
1 kávová lžička |
Marcipánová hmota surová |
150 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
125 g |
Ořechy vlašské |
150 g |
Poleva čokoládová |
50 g |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný bílek slepičí |
6 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
6 ks |
Višně |
50 g |
Cukr krupice |
75 g |
Likér mandlový - Amaretto |
3 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
250 g |
Mléko polotučné |
500 ml |
Pudinkový prášek - vanilkový |
1 ks |
Čokoláda hořká |
200 g |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 16 porcí
- Čokoládovou polevu a kandované višně pokrájíme na malé kousky. Marcipánovou hmotu promícháme se žloutky a moučkovým cukrem. Z bílků, špetky soli a limetkové šťávy ušleháme tuhý sníh, který opatrně zamícháme do žloutkové hmoty, přidáme mouku, mleté vlašské ořechy, na kostičky nakrájenou čokoládovou polevu a kandované višně. Vypracujeme hladké těsto.
- Dortovou formu vyložíme pečícím papírem a naplníme ji těstem. Pečeme v troubě předehřáté na 200°C asi 50 minut. Po upečení vyndáme dortový korpus z formy a necháme zcela vychladnout.
- V kastrůlku přivedeme k varu mléko, vanilkový pudink a cukr a necháme ztuhnout. Pudink necháme vychladnout a potom do něj zamícháme máslo a mandlový likér. Vymícháme hladký krém.
- Dortový korpus podélně jednou přeřízneme a slepíme k sobě vanilkovým krémem. Zbytkem krému potřeme celý povrch dortu včetně okrajů.
- Hořkou čokoládu ostrým nožem nařežeme na tenké třísky a celý dort jimi ozdobíme tak, že dort bude vypat jako pařez a čokoláda na dortu jako kůra. Necháme ztuhnout a podáváme.