Šunková náplň do jarní rolády

Šunková náplň do jarní rolády - obrázek

Ingredience


Máslo čerstvé 80 g
Pažitka 2 polévková lžíce
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Sůl 0.5 kávová lžička
Šunka uzená 240 g
Vejce slepičí 7 ks
Máslo čerstvé 50 g
Mléko plnotučné 5 dl
Mouka polohrubá 50 g
Muškátový oříšek 1 špetka
Sůl 1 špetka
Zázvor mletý 2 špetka
Kopřiva 500 g
Olej slunečnicový 1 polévková lžíce
Sůl 0.5 kávová lžička
Vejce slepičí 3 ks
Voda pitná 3 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omyjeme a drobně pokrájíme pažitku.
  2. Na nudličky nakrájenou šunku osmažíme v pánvi na másle dorůžova. Přimícháme rozšlehaná vajíčka, ochutíme solí, bílým pepřem a za stálého míchání necháme vajíčka srazit. Pak přimícháme pažitku.
  3. K přípravě jarní rolády si připravíme bešamel: v rendlíku rozehřejeme máslo a za stálého míchání přidáváme polohrubou mouku. Umícháme světlou jíšku, zředíme ji 3-5 dl mléka a za občasného míchání povaříme do zhoustnutí. Ochutíme solí, mletým zázvorem, muškátovým oříškem a ještě 2 minuty povaříme. Bešamel by měl být hustý.
  4. Na piškot omyjeme listy jarní mladé kopřivy. Dáme je do hrnce s 3 litry vařící vody. Spaříme je asi 30 sekund, scedíme je, necháme okapat, pak je posekáme nadrobno - na kaši, kterou smícháme s bešamelem a žloutky. Směs důkladně promícháme.
  5. Z 3 bílku vyšleháme tuhý sníh. Ke kopřivám přidáme sůl, zapracujeme sníh z bílků a vzniklé těsto vylijeme na plech s pečícím papírem, který jsme potřeli olejem.
  6. Těsto vložíme do předehřáté trouby na 190°C a pečeme přibližně 12-15 minut. Do kopřivové piškotového těsta píchneme špejlí, aby jsme zjistili, zda je piškot upečený - nesmí se lepit.
  7. Piškot s plechem vyjmeme, zakryjeme druhým pečícím papírem a opatrně piškot překlopíme na čistý papír, ten první papír odloupneme.
  8. Horký piškot s papírem zavineme do rolády a necháme ji zavinutou asi 3 minuty, pak ji rozbalíme a naplníme šunkovou náplní.