Šunková náplň do jarní rolády
Ingredience
Máslo čerstvé |
80 g |
Pažitka |
2 polévková lžíce |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Šunka uzená |
240 g |
Vejce slepičí |
7 ks |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mléko plnotučné |
5 dl |
Mouka polohrubá |
50 g |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Sůl |
1 špetka |
Zázvor mletý |
2 špetka |
Kopřiva |
500 g |
Olej slunečnicový |
1 polévková lžíce |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
3 ks |
Voda pitná |
3 l |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omyjeme a drobně pokrájíme pažitku.
- Na nudličky nakrájenou šunku osmažíme v pánvi na másle dorůžova. Přimícháme rozšlehaná vajíčka, ochutíme solí, bílým pepřem a za stálého míchání necháme vajíčka srazit. Pak přimícháme pažitku.
- K přípravě jarní rolády si připravíme bešamel: v rendlíku rozehřejeme máslo a za stálého míchání přidáváme polohrubou mouku. Umícháme světlou jíšku, zředíme ji 3-5 dl mléka a za občasného míchání povaříme do zhoustnutí. Ochutíme solí, mletým zázvorem, muškátovým oříškem a ještě 2 minuty povaříme. Bešamel by měl být hustý.
- Na piškot omyjeme listy jarní mladé kopřivy. Dáme je do hrnce s 3 litry vařící vody. Spaříme je asi 30 sekund, scedíme je, necháme okapat, pak je posekáme nadrobno - na kaši, kterou smícháme s bešamelem a žloutky. Směs důkladně promícháme.
- Z 3 bílku vyšleháme tuhý sníh. Ke kopřivám přidáme sůl, zapracujeme sníh z bílků a vzniklé těsto vylijeme na plech s pečícím papírem, který jsme potřeli olejem.
- Těsto vložíme do předehřáté trouby na 190°C a pečeme přibližně 12-15 minut. Do kopřivové piškotového těsta píchneme špejlí, aby jsme zjistili, zda je piškot upečený - nesmí se lepit.
- Piškot s plechem vyjmeme, zakryjeme druhým pečícím papírem a opatrně piškot překlopíme na čistý papír, ten první papír odloupneme.
- Horký piškot s papírem zavineme do rolády a necháme ji zavinutou asi 3 minuty, pak ji rozbalíme a naplníme šunkovou náplní.