Pomerančové žemličky
Ingredience
Cukr krupice |
50 g |
Cukr moučkový |
4 polévková lžíce |
Droždí |
40 g |
Džem pomerančový |
200 g |
Máslo čerstvé |
80 g |
Mléko polotučné |
5 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
300 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
250 ml |
Sůl |
1 špetka |
Tvaroh měkký - nízkotučný |
250 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 7 porcí
- Do hrníčku rozdrobíme droždí, přidáme 50 g cukru, zalijeme troškou vlažného mléka a necháme vzejít kvásek.
- Do mísy nasypeme mouku, uprostřed uděláme důlek a kvásek do něj nalijeme. Přidáme tvaroh, vejce, máslo a vypracujeme hladké těsto.
- Mísu zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
- Plech vyložíme pečícím papírem a troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia.
- Těsto vyklopíme na pomoučněný vál, rozválíme ho a vykrajujeme z něj kolečka o průměru 10 cm. Kolečka klademe na pečící papír, potřeme je zbylým mlékem a pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut. Po upečení je necháme vychladnout.
- Smetanu ušleháme s moučkovým cukrem dotuha. Upečené a vychladlé žemličky podélně rozřízneme, spodní díl namažeme pomerančovým džeme, vrstvou šlehačky a přiklopíme vrchním dílem.