Pomerančové žemličky

Ingredience


Cukr krupice 50 g
Cukr moučkový 4 polévková lžíce
Droždí 40 g
Džem pomerančový 200 g
Máslo čerstvé 80 g
Mléko polotučné 5 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 300 g
Smetana 33% (šlehačka) 250 ml
Sůl 1 špetka
Tvaroh měkký - nízkotučný 250 g
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do hrníčku rozdrobíme droždí, přidáme 50 g cukru, zalijeme troškou vlažného mléka a necháme vzejít kvásek.
  2. Do mísy nasypeme mouku, uprostřed uděláme důlek a kvásek do něj nalijeme. Přidáme tvaroh, vejce, máslo a vypracujeme hladké těsto.
  3. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
  4. Plech vyložíme pečícím papírem a troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia.
  5. Těsto vyklopíme na pomoučněný vál, rozválíme ho a vykrajujeme z něj kolečka o průměru 10 cm. Kolečka klademe na pečící papír, potřeme je zbylým mlékem a pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut. Po upečení je necháme vychladnout.
  6. Smetanu ušleháme s moučkovým cukrem dotuha. Upečené a vychladlé žemličky podélně rozřízneme, spodní díl namažeme pomerančovým džeme, vrstvou šlehačky a přiklopíme vrchním dílem.