Kopřivová roláda se sýrovým krémem
Ingredience
Pepř bílý |
3 špetka |
Řeřicha |
1 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
1 dl |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Sýr Almette |
200 g |
Sýr Čedar |
2 polévková lžíce |
Sýr smetanový tavený 45% |
100 g |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mléko plnotučné |
5 dl |
Mouka polohrubá |
50 g |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Sůl |
1 špetka |
Zázvor mletý |
2 špetka |
Kopřiva |
500 g |
Olej slunečnicový |
1 polévková lžíce |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
3 ks |
Voda pitná |
3 l |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Do mísy vložíme smetanový sýr Almette, tavený sýr, jemně nastrouhaný tvrdý sýr, sůl, čerstvě pomletý pepř a vše vyšleháme do lehkého krému. Omyjeme řeřichu a drobně ji pokrájíme. Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku a zapracujeme ji do krému spolu s řeřichou. Krém zakryjeme a vložíme alespoň na 30 minut do chladničky.
- Na roládu si nejdříve připravíme bešamel: v rendlíku rozehřejeme máslo a za stálého míchání přidáváme polohrubou mouku. Umícháme světlou jíšku, zředíme ji 3-5 dl mléka a za občasného míchání povaříme do zhoustnutí. Ochutíme solí, zázvorem, muškátovým oříškem a ještě 2 minuty povaříme. Bešamel by měl být hustý.
- Listy jarní mladé kopřivy omyjeme, dáme je do hrnce s 3 litry vařící vody. Spaříme je asi 30 sekund, scedíme je, necháme okapat, pak je posekáme nadrobno - na kaši, kterou smícháme s bešamelem a 3 žloutky. Směs dobře promícháme.
- Zapracujeme sníh z bílků a vzniklé těsto vylijeme na plech s pečícím papírem, který jsme potřeli olejem.
- Těsto vložíme do předehřáté trouby na 190°C a pečeme přibližně 12-15 minut. Do kopřivové piškotového těsta píchneme špejlí, aby jsme zjistili, zda je piškot upečený - nesmí lepit.
- Piškot s plechem vyjmeme, zakryjeme druhým pečícím papírem a opatrně překlopíme na čistý papír, ten první odloupneme.
- Horký piškot s papírem zavineme do rolády, kterou necháme zavinutou asi 3 minuty, pak ji rozbalíme a naplníme krémem.