Smažený platýs s ančovičkovým máslem
Ingredience
Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Pažitka |
1 hrst |
Platýz - filety |
1 kg |
Ančovičky konzervované |
50 g |
Citronová šťáva |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
5 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Sůl |
1 špetka |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Na ančovičkové máslo smícháme okapané ančovičky, máslo, citronovou šťávu a pepř. Vložíme do mixéru a umícháme dohladka. Z hmoty vytvoříme váleček, zabalíme do fólie a odložíme do lednice.
- Filety osolíme, opepříme a zaprášíme moukou. V pánvi rozpálíme 1 lžíci oleje, polovinu masa vložíme kůží nahoru a cca 1 minutu smažíme dozlatova. Poté filety obrátíme a smažíme další 2 minuty. Po vyjmutí z pánve uchováme teplé. Pánev vytřeme papírovou utěrkou a stejným způsobem připravíme druhou várku.
- Hotového platýse rozdělíme na talíře, ančovičkové máslo nakrájíme na plátky, dozdobíme jím porce masa, posypeme pažitkou a podáváme.