Zapečené brambory se zeleným hráškem

Ingredience


Brambory 1 kg
Česnek 1 stroužek
Cibule 2 ks
Hrášek mražený 300 g
Máslo čerstvé 50 g
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 250 g
Sůl 1 kávová lžička
Šunka uzená 300 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Uzenou šunku, anebo maso nakrájíme na kostky, položíme do misky, přidáme zelený hrášek mražený, ale může byt také sterilizovaný, podle vlastní chuti můžeme osolit, opepřit, promícháme, přisypeme nakrájenou petrželovou nať, znovu promícháme a zatím necháme stranou.
  2. Brambory oškrábeme, omyjeme, nakrájíme na silnější plátky, dáme je do jiné misky, osolíme, opepříme, přidáme oloupaný na plátky nakrájený česnek a cibuli. Pekáč důkladně vymažeme máslem a půlku připravené bramborové směsi naskládáme na dno pekáče. Na brambory rozprostřeme připravenou směs z uzeného masa a zase všechno přikryjeme bramborami. Na závěr na brambory vylijeme smetanu a pekáč vložíme do předem nahřáté trouby, kde je zapékáme přibližně 30-40 minut. Pečeme do změknutí brambor.
  3. Zapečené a měkké brambory vytáhneme z trouby, přiklopíme na 10 minut, a potom krájíme úhledné porce, pokládáme je na mělké talíře a podáváme.