Velikonoční tvarohovo-bylinková roláda

Ingredience


Cukr krupice 1 kávová lžička
Droždí 40 g
Hera 80 g
Máslo čerstvé 3 polévková lžíce
Mléko plnotučné 4 dl
Mouka polohrubá 500 g
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Sůl 1.5 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Česnek 1 polévková lžíce
Cibulka jarní 1 ks
Kopřiva 1 polévková lžíce
Máslo pomazánkové 80 g
Pampeliškové listy 1 polévková lžíce
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Petržel - nať 0.5 polévková lžíce
Řeřicha 1 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 0.5 dl
Sůl 0.5 kávová lžička
Sýr smetanový tavený 45% 100 g
Tvaroh tučný 250 g
Sezam - semena 2 polévková lžíce
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do mísy prosejeme polohrubou mouku, uděláme do ní důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice, posypeme je lžičkou cukru a zalijeme 1 dl vlažného mléka. Když vzejde kvásek, přidáme k mouce sůl, rozpuštěnou vlahou Heru s máslem (2 lžíce), vejce a pepř. Promícháme, přilijeme mléko a těsto důkladně uhněteme. Zakryjeme ho čistým plátnem a necháme v teple asi 30-40 minut vykynout.
  2. Připravíme si bylinkový krém: omyjeme 1 lžíci listů mladé kopřivy, 2 listy pampelišky (1 lžíce), 1 jarní cibulku, 1 lžíci natě z česneku, řeřichu a petrželku. Setřepeme vodu z bylinek a velmi drobně je pokrájíme a dáme do misky. Do větší mísy dáme měkký tvaroh, pomazánkové máslo, sýr, sůl, bílý pepř a smetanu. Vyšleháme lehký krém, do kterého zamícháme bylinky.
  3. Vykynuté těsto položíme na vál a válečkem ho rozválíme asi na 1,5 cm silnou placku. Potřeme ji rozpuštěným máslem (0,5 lžíce), těsto přeložíme, znovu rozválíme a potřeme máslem (0,5 lžíce). Ještě jednou překlad opakujeme, pak těsto rozválíme na 1 cm vysokou placku. Potřeme ji bylinkovým krémem a těsto stočíme do závinu tak, že nejdříve přehneme konce dovnitř asi 3 cm, pak teprve těsto stočíme. Závin dáme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme ho rozšlehaným vajíčkem a posypeme sezamovými semínky.
  4. Dáme ho do předem vyhřáté trouby a při 170°C pečeme přibližně 35-45 minut dozlatova.
  5. Závin necháme mírně vychladnout, pak ho nakrájíme. Podáváme ho teplý i studený.