Velikonoční tvarohovo-bylinková roláda
Ingredience
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Droždí |
40 g |
Hera |
80 g |
Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce |
Mléko plnotučné |
4 dl |
Mouka polohrubá |
500 g |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Česnek |
1 polévková lžíce |
Cibulka jarní |
1 ks |
Kopřiva |
1 polévková lžíce |
Máslo pomazánkové |
80 g |
Pampeliškové listy |
1 polévková lžíce |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Petržel - nať |
0.5 polévková lžíce |
Řeřicha |
1 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
0.5 dl |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Sýr smetanový tavený 45% |
100 g |
Tvaroh tučný |
250 g |
Sezam - semena |
2 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Do mísy prosejeme polohrubou mouku, uděláme do ní důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice, posypeme je lžičkou cukru a zalijeme 1 dl vlažného mléka. Když vzejde kvásek, přidáme k mouce sůl, rozpuštěnou vlahou Heru s máslem (2 lžíce), vejce a pepř. Promícháme, přilijeme mléko a těsto důkladně uhněteme. Zakryjeme ho čistým plátnem a necháme v teple asi 30-40 minut vykynout.
- Připravíme si bylinkový krém: omyjeme 1 lžíci listů mladé kopřivy, 2 listy pampelišky (1 lžíce), 1 jarní cibulku, 1 lžíci natě z česneku, řeřichu a petrželku. Setřepeme vodu z bylinek a velmi drobně je pokrájíme a dáme do misky. Do větší mísy dáme měkký tvaroh, pomazánkové máslo, sýr, sůl, bílý pepř a smetanu. Vyšleháme lehký krém, do kterého zamícháme bylinky.
- Vykynuté těsto položíme na vál a válečkem ho rozválíme asi na 1,5 cm silnou placku. Potřeme ji rozpuštěným máslem (0,5 lžíce), těsto přeložíme, znovu rozválíme a potřeme máslem (0,5 lžíce). Ještě jednou překlad opakujeme, pak těsto rozválíme na 1 cm vysokou placku. Potřeme ji bylinkovým krémem a těsto stočíme do závinu tak, že nejdříve přehneme konce dovnitř asi 3 cm, pak teprve těsto stočíme. Závin dáme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme ho rozšlehaným vajíčkem a posypeme sezamovými semínky.
- Dáme ho do předem vyhřáté trouby a při 170°C pečeme přibližně 35-45 minut dozlatova.
- Závin necháme mírně vychladnout, pak ho nakrájíme. Podáváme ho teplý i studený.