Brambory se smetanou a bylinkami
Ingredience
Brambory |
600 g |
Kmín celý |
0.5 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
1.5 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce |
Ocet kvasný lihový |
1 kávová lžička |
Pažitka |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Smetana 12% (konzumní) |
2.5 dl |
Sůl |
1 kávová lžička |
Sůl mořská |
2 špetka |
Vejce slepičí |
4 ks |
Voda pitná |
5.1 dl |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- V malém hrnečku si uvaříme v 5 dl vody 4 vejce natvrdo. Vaříme je 10 minut, potom je vychlazená oloupeme a nakrájíme na plátky. Omytou pažitku drobně pokrájíme.
- Oloupeme a omyjeme brambory, nakrájíme je na plátky, vložíme do hrnce. Přidáme sůl, kmín, zalijeme jen 1 dl vody a přidáme 1/2 lžíce másla. Pod pokličkou brambory dusíme doměkka asi 10 minut.
- V rendlíku si rozpustíme 1 lžíci másla, přidáme 1 lžíci mouky a usmažíme světlou jíšku. Přimícháme k ní zakysanou smetanu a vše vyšleháme dohladka. Ochutíme mořskou solí, pepřem a podle chuti přimícháme ocet. Potom smetanovou směs nalijeme na brambory. Nakonec přimícháme pažitku. Každou porci ozdobíme vajíčky a podáváme.