Brambory se smetanou a bylinkami

Ingredience


Brambory 600 g
Kmín celý 0.5 kávová lžička
Máslo čerstvé 1.5 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 1 polévková lžíce
Ocet kvasný lihový 1 kávová lžička
Pažitka 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 2 špetka
Smetana 12% (konzumní) 2.5 dl
Sůl 1 kávová lžička
Sůl mořská 2 špetka
Vejce slepičí 4 ks
Voda pitná 5.1 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V malém hrnečku si uvaříme v 5 dl vody 4 vejce natvrdo. Vaříme je 10 minut, potom je vychlazená oloupeme a nakrájíme na plátky. Omytou pažitku drobně pokrájíme.
  2. Oloupeme a omyjeme brambory, nakrájíme je na plátky, vložíme do hrnce. Přidáme sůl, kmín, zalijeme jen 1 dl vody a přidáme 1/2 lžíce másla. Pod pokličkou brambory dusíme doměkka asi 10 minut.
  3. V rendlíku si rozpustíme 1 lžíci másla, přidáme 1 lžíci mouky a usmažíme světlou jíšku. Přimícháme k ní zakysanou smetanu a vše vyšleháme dohladka. Ochutíme mořskou solí, pepřem a podle chuti přimícháme ocet. Potom smetanovou směs nalijeme na brambory. Nakonec přimícháme pažitku. Každou porci ozdobíme vajíčky a podáváme.