Hovězí kýta na červeném víně
Ingredience
Bobkový list |
3 ks |
Cibule |
1 ks |
Hovězí maso zadní |
750 g |
Hovězí vývar základní |
125 ml |
Olej olivový extra panenský |
2 polévková lžíce |
Oregano čerstvé |
1 polévková lžíce |
Protlak rajčatový |
1 polévková lžíce |
Slanina vepřová |
50 g |
Solamyl - bramborový škrob |
1 kávová lžička |
Žampiony čerstvé |
250 g |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Nejprve připravíme marinádu: v pánvi zahřejeme červené víno, hnědý nerafinovaný cukr a nadrobno nasekaný česnek, pořádně promícháme, dosolíme, necháme vychladnout.
- Hovězí maso z kýty ponoříme na 20 - 30 minut do vychladlé marinády.
- Na středním ohni v pánvi rozpálíme olej, přisypeme nakrájenou cibuli a silné plátky slaniny, 2 minuty restujeme, poté vložíme maso, zesílíme plamen a opékáme ještě 4 minuty. Poté přidáme hovězí vývar, na čtvrtky nakrájené žampiony, rajčatový protlak, bobkový list a oregano. Zakryjeme pokličkou a na mírném plameni vaříme 40 minut. Máme-li omáčku řídkou, zahustíme ji škrobovou moučkou, rozmíchanou v trošce studené vody, mícháme až do zhoustnutí.