Hovězí kýta na červeném víně

Ingredience


Bobkový list 3 ks
Cibule 1 ks
Hovězí maso zadní 750 g
Hovězí vývar základní 125 ml
Olej olivový extra panenský 2 polévková lžíce
Oregano čerstvé 1 polévková lžíce
Protlak rajčatový 1 polévková lžíce
Slanina vepřová 50 g
Solamyl - bramborový škrob 1 kávová lžička
Žampiony čerstvé 250 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejprve připravíme marinádu: v pánvi zahřejeme červené víno, hnědý nerafinovaný cukr a nadrobno nasekaný česnek, pořádně promícháme, dosolíme, necháme vychladnout.
  2. Hovězí maso z kýty ponoříme na 20 - 30 minut do vychladlé marinády.
  3. Na středním ohni v pánvi rozpálíme olej, přisypeme nakrájenou cibuli a silné plátky slaniny, 2 minuty restujeme, poté vložíme maso, zesílíme plamen a opékáme ještě 4 minuty. Poté přidáme hovězí vývar, na čtvrtky nakrájené žampiony, rajčatový protlak, bobkový list a oregano. Zakryjeme pokličkou a na mírném plameni vaříme 40 minut. Máme-li omáčku řídkou, zahustíme ji škrobovou moučkou, rozmíchanou v trošce studené vody, mícháme až do zhoustnutí.