Dušené hovězí maso s mořskými plody - Samhap džanggwa

Ingredience


Hlemýždi v nálevu 60 g
Hovězí kýta 50 g
Hovězí vývar základní 1 l
Mušle slávky 100 g
Olej sezamový 4 ml
Oříšky piniové 3.5 g
Škeble čerstvé 160 g
Sůl 10 g
Voda pitná 2 l
Česnek 2.8 g
Cibulka jarní 4.5 g
Cukr krupice 2 g
Olej sezamový 4 ml
Omáčka sójová 3 ml
Sezam - semena 2 g
Sůl 2 g
Med včelí 48 g
Omáčka sójová 27 ml
Sirup zázvorový 2.8 ml
Voda pitná 100 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Cibulku a česnek očistíme a rozsekáme nadrobno na přípravu kořenicí omáčky. Tuto omáčku zhotovíme smícháním přísad podle seznamu ingrediencí.
  2. Škeble očistíme kartáčkem, opláchneme, vyjmeme maso z ulit, nakrájíme na větší kousky (4 x 3cm) tak, abychom zachovali tvar škeblí. Z mušlí odřízneme vousy (žábry) a propláchneme je v osolené vodě. Hovězí maso důkladně propláchneme tekoucí studenou vodou a nakrájíme na kousky o velikosti mořských plodů, okořeníme kořenicí omáčkou. Hlemýždě vyjmeme z nálevu, necháme okapat a rozkrojíme nejprve podélně, posléze je ještě nakrájíme na čtverečky o přibližně stejných rozměrech jako maso škeblí. Piniové oříšky rozdrtíme na prášek, který použijeme na konečnou úpravu pokrmu.
  3. V páře z vroucí vody spaříme kousky masa mušlí, hlemýžďů a škeblí. V hrnci ohřejeme omáčku na dušení hovězího masa, přivedeme ji k varu, vaříme 7 minut. Poté přidáme k omáčce kousky masa v omáčce je dusíme 2 minuty. Nakonec přidáme k hovězímu masu připravené kousky mořských plodů a ještě 3 minuty dusíme. Při dušení maso poléváme vývarem, aby kousky zůstaly lesklé. Nakonec dušené maso promícháme se sezamovým olejem a servírujeme sypané práškem z piniových oříšků.