Dušené hovězí maso s mořskými plody - Samhap džanggwa
Ingredience
Hlemýždi v nálevu |
60 g |
Hovězí kýta |
50 g |
Hovězí vývar základní |
1 l |
Mušle slávky |
100 g |
Olej sezamový |
4 ml |
Oříšky piniové |
3.5 g |
Škeble čerstvé |
160 g |
Sůl |
10 g |
Voda pitná |
2 l |
Česnek |
2.8 g |
Cibulka jarní |
4.5 g |
Cukr krupice |
2 g |
Olej sezamový |
4 ml |
Omáčka sójová |
3 ml |
Sezam - semena |
2 g |
Sůl |
2 g |
Med včelí |
48 g |
Omáčka sójová |
27 ml |
Sirup zázvorový |
2.8 ml |
Voda pitná |
100 ml |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 18 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Cibulku a česnek očistíme a rozsekáme nadrobno na přípravu kořenicí omáčky. Tuto omáčku zhotovíme smícháním přísad podle seznamu ingrediencí.
- Škeble očistíme kartáčkem, opláchneme, vyjmeme maso z ulit, nakrájíme na větší kousky (4 x 3cm) tak, abychom zachovali tvar škeblí. Z mušlí odřízneme vousy (žábry) a propláchneme je v osolené vodě. Hovězí maso důkladně propláchneme tekoucí studenou vodou a nakrájíme na kousky o velikosti mořských plodů, okořeníme kořenicí omáčkou. Hlemýždě vyjmeme z nálevu, necháme okapat a rozkrojíme nejprve podélně, posléze je ještě nakrájíme na čtverečky o přibližně stejných rozměrech jako maso škeblí. Piniové oříšky rozdrtíme na prášek, který použijeme na konečnou úpravu pokrmu.
- V páře z vroucí vody spaříme kousky masa mušlí, hlemýžďů a škeblí. V hrnci ohřejeme omáčku na dušení hovězího masa, přivedeme ji k varu, vaříme 7 minut. Poté přidáme k omáčce kousky masa v omáčce je dusíme 2 minuty. Nakonec přidáme k hovězímu masu připravené kousky mořských plodů a ještě 3 minuty dusíme. Při dušení maso poléváme vývarem, aby kousky zůstaly lesklé. Nakonec dušené maso promícháme se sezamovým olejem a servírujeme sypané práškem z piniových oříšků.