Zapečené šišky
Ingredience
Brambory |
800 g |
Máslo čerstvé |
2.5 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hrubá |
150 g |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
1.2 l |
Zázvor mletý |
2 špetka |
Česnek |
2 stroužek |
Mléko plnotučné |
0.5 l |
Muškátový oříšek |
2 špetka |
Paprika mletá pálivá |
2 špetka |
Paprika mletá sladká |
0.5 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Smetana 12% (konzumní) |
2 dl |
Sůl |
3 špetka |
Vejce slepičí |
2 ks |
Pažitka |
1 polévková lžíce |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omyjeme brambory, dáme je do hrnce, zalijeme 1,2 l vody a vaříme je ve slupce přibližně 20 minut do poloměkka.
- Pak je scedíme, necháme vychladnout, oloupeme a jemně nastrouháme. V míse smícháme s moukou. Přidáme vejce, pepř, sůl, zázvor, těsto dobře vypracujeme a dáme na pomoučněný vál. Vyválíme z něj 2 tenké válečky o průměru přibližně 5-6 cm. Ostrým nožem krájíme dílky asi 1,5 cm silné a z nich prsty vytvarujeme malé šišky. Ty poskládáme do máslem (1 lžíce) vytřené zapékací mísy, pokapeme je rozpuštěným máslem (1,5 lžíce).
- Pečeme v troubě, předehřáté na 200°C přibližně 15 minut.
- Mezitím dáme do misky 2 dl smetany a 0,5 litru mléka. Očistíme česnek, který prolisujeme do smetany. Přidáme sůl, vejce, pepř, muškátový oříšek, mletou sladkou červenou a mletou pálivou papriku, vše vyšleháme. Zálivku nalijeme na šišky, zapékáme ještě 10 minut. Omyjeme pažitku s petrželkou a drobně pokrájíme.
- Na talíře rozdělíme šišky, posypeme na ozdobu bylinkami a servírujeme.