Zapečené šišky

Zapečené šišky - obrázek

Ingredience


Brambory 800 g
Máslo čerstvé 2.5 polévková lžíce
Mouka pšeničná hrubá 150 g
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Sůl 1 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 1.2 l
Zázvor mletý 2 špetka
Česnek 2 stroužek
Mléko plnotučné 0.5 l
Muškátový oříšek 2 špetka
Paprika mletá pálivá 2 špetka
Paprika mletá sladká 0.5 kávová lžička
Pepř černý mletý 2 špetka
Smetana 12% (konzumní) 2 dl
Sůl 3 špetka
Vejce slepičí 2 ks
Pažitka 1 polévková lžíce
Petržel - nať 1 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omyjeme brambory, dáme je do hrnce, zalijeme 1,2 l vody a vaříme je ve slupce přibližně 20 minut do poloměkka.
  2. Pak je scedíme, necháme vychladnout, oloupeme a jemně nastrouháme. V míse smícháme s moukou. Přidáme vejce, pepř, sůl, zázvor, těsto dobře vypracujeme a dáme na pomoučněný vál. Vyválíme z něj 2 tenké válečky o průměru přibližně 5-6 cm. Ostrým nožem krájíme dílky asi 1,5 cm silné a z nich prsty vytvarujeme malé šišky. Ty poskládáme do máslem (1 lžíce) vytřené zapékací mísy, pokapeme je rozpuštěným máslem (1,5 lžíce).
  3. Pečeme v troubě, předehřáté na 200°C přibližně 15 minut.
  4. Mezitím dáme do misky 2 dl smetany a 0,5 litru mléka. Očistíme česnek, který prolisujeme do smetany. Přidáme sůl, vejce, pepř, muškátový oříšek, mletou sladkou červenou a mletou pálivou papriku, vše vyšleháme. Zálivku nalijeme na šišky, zapékáme ještě 10 minut. Omyjeme pažitku s petrželkou a drobně pokrájíme.
  5. Na talíře rozdělíme šišky, posypeme na ozdobu bylinkami a servírujeme.