Nakládané zelí - zelí Kimči -Béču kimči

Ingredience


Cibulka jarní 200 g
Hořčice 200 g
Ředkev 1 kg
Řeřicha 100 g
Sůl 710 g
Ústřice 200 g
Voda pitná 4.5 l
Zelí čínské 4.8 kg
Ančovičky konzervované 100 ml
Česnek 80 g
Cibulka jarní 200 g
Cukr krupice 12 g
Krevety solené 100 g
Paprika mletá sladká 130 g
Zázvor celý 36 g
Sůl 2 g
Voda pitná 100 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Česnek a cibulku oloupeme a nasekáme nadrobno jako kořenící přísady. Z hlávek zelí odstraníme špatné krajní listy a spodní části.
  2. Hlávky důkladně propláchneme pod tekoucí vodou a rozpůlíme je. Množství soli rozdělíme na poloviny a jednu polovinu rozpustíme ve vodě. druhou polovinu soli nasypeme do hlávek zelí mezi jednotlivé listy a takto připravené půlky zelí dáme louhovat do slané vody nejprve rozříznutou částí hlávek vzhůru. Po třech hodinách louhování hlávky zelí ve slaném nálevu otočíme rozříznutými částmi zelí směrem ke dnu. Po dalších třech hodinách půlky hlávek z vody vyjmeme a důkladně je propláchneme pod vodou a necháme na sítu okapat.
  3. Jarní cibulku a ředkev oloupeme a nasekáme nadrobno. Lodyhy řeřichy a hořčičné lístky propláchneme pod vodou a nakrájíme na dlouhé nudličky. Ústřice propláchneme pod tekoucí vodou, potom je propláchneme v osolené vodě a osušíme.Pevné části solených krevet nasekáme nadrobno. Mletou papriku rozmícháme v nálevu z krevet a v nálevu z ančoviček.
  4. Oba nálevy s rozmíchanou mletou paprikou smícháme s nastrouhanou ředkví, dále do směsi přidáme nasekaný česnek a cibulku, připravenou zeleninu, kousky ústřic a další koření, směs opatrně ale důkladně promícháme.
  5. Potom rozebereme hlávky na jednotlivé listy, několik listů z hlávek necháme na konečné přikrytí vršků sklenic a ostatní listy potřeme částí připraveného slaného nálevu a do listů rozdělíme připravenou kořenící směs a listy pevně sbalíme a naskládáme je do sklenic. Sbalené listy s kořenící marinádou přikryjeme zbývajícími listy zelí a sklenice s listy zalijeme zbývající částí slané vody. Nakonec listy stlačíme a necháme na chladném místě marinovat několik dní. Takto připravené zelí Kimči podáváme studené jako přílohu k zeleninovým a masným pokrmům.