Hovězí s burgundskou omáčkou
Ingredience
Bujón hovězí |
1 kostka |
Celer bulvový |
0.5 ks |
Česnek |
5 stroužek |
Cibule |
2 ks |
Hovězí kýta |
2 kg |
Hřebíček mletý |
0.5 kávová lžička |
Mrkev kořen |
1 ks |
Nové koření mleté |
1 kávová lžička |
Olej olivový |
20 ml |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Petržel kořen |
1 ks |
Rajčata |
4 ks |
Sherry brandy |
40 ml |
Sůl |
2 polévková lžíce |
Víno burgundské |
400 ml |
Voda pitná |
0.5 l |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 180 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Ve velké zapékací míse rozpálíme olej. Vložíme osolené maso a zprudka po všech stranách opečeme tak, aby maso zcela zhnědlo. Poté jej vyjmeme a odložíme ve vhodné nádobě stranou. Do výpeku vložíme nahrubo nakrájenou cibuli, mrkev, celer, petržel a česnek, které na mírném plameni pečeme přibližně 5 minut. Když je zelenina mírně do zlatova opečená, přidáme víno, sherry brandy, nové koření, hřebíček, celý pepř, nahrubo nakrájená rajčata zbavená slupky a vše podle chuti osolíme. Vložíme zpět maso, přikryjeme poklicí a za občasného podlévání masovým vývarem pečeme asi 2-2,5 hodiny. Hotové (už měkké) maso vyjmeme ze zapékací mísy, omáčku zbavíme koření a zeleniny. Nakonec ji povaříme ještě dalších 5 minut, aby se její objem snížil na polovinu.