Hovězí s burgundskou omáčkou

Ingredience


Bujón hovězí 1 kostka
Celer bulvový 0.5 ks
Česnek 5 stroužek
Cibule 2 ks
Hovězí kýta 2 kg
Hřebíček mletý 0.5 kávová lžička
Mrkev kořen 1 ks
Nové koření mleté 1 kávová lžička
Olej olivový 20 ml
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Petržel kořen 1 ks
Rajčata 4 ks
Sherry brandy 40 ml
Sůl 2 polévková lžíce
Víno burgundské 400 ml
Voda pitná 0.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Ve velké zapékací míse rozpálíme olej. Vložíme osolené maso a zprudka po všech stranách opečeme tak, aby maso zcela zhnědlo. Poté jej vyjmeme a odložíme ve vhodné nádobě stranou. Do výpeku vložíme nahrubo nakrájenou cibuli, mrkev, celer, petržel a česnek, které na mírném plameni pečeme přibližně 5 minut. Když je zelenina mírně do zlatova opečená, přidáme víno, sherry brandy, nové koření, hřebíček, celý pepř, nahrubo nakrájená rajčata zbavená slupky a vše podle chuti osolíme. Vložíme zpět maso, přikryjeme poklicí a za občasného podlévání masovým vývarem pečeme asi 2-2,5 hodiny. Hotové (už měkké) maso vyjmeme ze zapékací mísy, omáčku zbavíme koření a zeleniny. Nakonec ji povaříme ještě dalších 5 minut, aby se její objem snížil na polovinu.