Jarní cibulovo-pórkový koláč
Ingredience
Kypřicí prášek do pečiva |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
40 g |
Mléko plnotučné |
2 dl |
Mouka polohrubá |
250 g |
Olej slunečnicový |
2 polévková lžíce |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Cibule |
300 g |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Petržel kudrnka |
1.5 polévková lžíce |
Pórek |
60 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Sýr Čedar |
80 g |
Zakysaná smetana |
1.5 dl |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Do mísy prosejeme polohrubou mouku s práškem do pečiva, přidáme sůl, zakysanou smetanu, měkké pokrájené máslo, vlažné mléko a těsto dobře vypracujeme. Na vále ho rozválíme na menší placku, tu potom pomocí prstů roztáhneme. Síla těsta by měla být přibližně 5 mm. Placku položíme na plech vymazaný olejem.
- Cibuli s pórkem očistíme, pokrájíme na tenká kolečka, odložíme do mísy. Petrželku kudrnku omyjeme, nadrobno pokrájíme, sýr nastrouháme, spolu s petrželkou ji přimícháme k cibuli, ochutíme solí a pepřem.
- Povrch těsta potřeme olejem, posypeme cibulovou směsí, přelijeme smetanou a dáme do předem vyhřáté trouby zapéct. Pečeme na 190°C přibližně 15-25 minut do zlatova.