Devítiděrník - kolik šťouchů do kucmochu?

Ingredience


Brambory 1.3 kg
Cukr moučkový 3 polévková lžíce
Kmín drcený 0.5 kávová lžička
Mák - semena 6 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 200 g
Sádlo vepřové škvařené 80 g
Sůl 1.5 kávová lžička
Voda pitná 1.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mák pomeleme, v míse promícháme s moučkovým cukrem. V malém hrnečku si rozehřejeme vepřové sádlo.
  2. Brambory oloupeme, omyjeme, dáme do hrnce s 1,5 litrem vody, přidáme sůl, kmín a uvaříme je do měkka. Vaříme přibližně 20 minut. Pak z brambor slijeme přibližně polovinu vody, obrácenou stranou vařečky do brambor uděláme až na dno minimálně 5 děr (šťouchů). Zasypeme moukou, zakryjeme poklicí a necháme při velmi mírné teplotě 20 minut na plotně. Potom přebývající vodu scedíme, brambory vyšleháme doh ladka, až vznikne tuhé těsto.
  3. Lžící, namočenou do rozpuštěného sádla, vykrajujeme noky. Ty klademe na talíře, posypeme mákem s cukrem, každou porci polijeme lžicí sádla a podáváme.