Hořčičné steaky s rukolou
Ingredience
Cibulka jarní |
1 ks |
Citronová šťáva |
1 kávová lžička |
Cukr krystal |
1 špetka |
Hořčice |
4 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Smetana 12% (konzumní) |
125 g |
Sůl |
1 špetka |
Vývar zeleninový |
200 ml |
Hořčice |
2 polévková lžíce |
Hovězí kýta |
800 g |
Máslo bylinkové |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Sůl |
2 špetka |
Bazalka |
2 polévková lžíce |
Cukr krystal |
0.5 polévková lžíce |
Hořčice |
0.5 polévková lžíce |
Ocet bílý vinný |
2 polévková lžíce |
Olej olivový |
4 polévková lžíce |
Ořechy lískové |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Rajčata |
400 g |
Rukola |
1 ks |
Sůl |
1 špetka |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Hořčičná omáčka:
- V hrnci rozpustíme máslo, vmícháme mouku a za stálého míchání necháme zpěnit. Přilijeme vývar a smetanu a za stálého míchání zvolna přivedeme k varu. Jarní cibulku očistíme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Do omáčky vmícháme hořčici, přidáme cibulku a necháme povařit. Ochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou a cukrem.
- Na steaky:
- Steaky dobře otřeme kuchyňským papírem a po obou stranách tence potřeme hořčicí. V pánvi rozehřejeme přepuštěné máslo a opečeme v něm steaky (po každé straně 3-5 minut). Osolíme, opepříme, zabalíme do alobalu a necháme 5 minut odpočívat.
- Na salát:
- Přebereme, očistíme, opláchneme a důkladně otřepeme rukolu, případně odstraníme silnější konce stonků. Rajčata omyjeme, rozpůlíme a odstraníme zbytky po stopkách. Smícháme ocet, hořčici, cukr, špetku soli, pepř, olivový olej a vmícháme najemno nasekané lískové oříšky a bazalku. Do mísy dáme zeleninu, přelijeme ji dresinkem, promícháme a krátce necháme odležet.
- Steaky rozdělíme na talíře, pokapeme hořčičnou omáčkou a podáváme.