Hořčičné steaky s rukolou

Ingredience


Cibulka jarní 1 ks
Citronová šťáva 1 kávová lžička
Cukr krystal 1 špetka
Hořčice 4 polévková lžíce
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Smetana 12% (konzumní) 125 g
Sůl 1 špetka
Vývar zeleninový 200 ml
Hořčice 2 polévková lžíce
Hovězí kýta 800 g
Máslo bylinkové 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 2 špetka
Sůl 2 špetka
Bazalka 2 polévková lžíce
Cukr krystal 0.5 polévková lžíce
Hořčice 0.5 polévková lžíce
Ocet bílý vinný 2 polévková lžíce
Olej olivový 4 polévková lžíce
Ořechy lískové 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Rajčata 400 g
Rukola 1 ks
Sůl 1 špetka
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Hořčičná omáčka:
  2. V hrnci rozpustíme máslo, vmícháme mouku a za stálého míchání necháme zpěnit. Přilijeme vývar a smetanu a za stálého míchání zvolna přivedeme k varu. Jarní cibulku očistíme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Do omáčky vmícháme hořčici, přidáme cibulku a necháme povařit. Ochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou a cukrem.
  3. Na steaky:
  4. Steaky dobře otřeme kuchyňským papírem a po obou stranách tence potřeme hořčicí. V pánvi rozehřejeme přepuštěné máslo a opečeme v něm steaky (po každé straně 3-5 minut). Osolíme, opepříme, zabalíme do alobalu a necháme 5 minut odpočívat.
  5. Na salát:
  6. Přebereme, očistíme, opláchneme a důkladně otřepeme rukolu, případně odstraníme silnější konce stonků. Rajčata omyjeme, rozpůlíme a odstraníme zbytky po stopkách. Smícháme ocet, hořčici, cukr, špetku soli, pepř, olivový olej a vmícháme najemno nasekané lískové oříšky a bazalku. Do mísy dáme zeleninu, přelijeme ji dresinkem, promícháme a krátce necháme odležet.
  7. Steaky rozdělíme na talíře, pokapeme hořčičnou omáčkou a podáváme.