Řezy s višněmi

Ingredience


Cukr moučkový 125 g
Cukr vanilka 1 ks
Kypřicí prášek do pečiva 0.5 kávová lžička
Mandle 1 kg
Máslo čerstvé 150 g
Mouka polohrubá 80 g
Poleva čokoládová 250 g
Smetana 33% (šlehačka) 625 ml
Vejce slepičí 3 ks
Cukr krupice 3 polévková lžíce
Kompot višňový 350 g
Koňak Armaňak 4 polévková lžíce
Želé dortové 1 balení
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do misky vložíme změklé máslo o utřeme ho kuchyňským robotem nastaveným na nejnižší rychlost do pěny. Přisypeme moučkový a vanilkový cukr a zašleháme. Rozklepneme vejce a oddělíme žloutky a bílky. Žloutky postupně po jednom přidáváme k máslové pěně. V misce smícháme mouku s práškem do pečiva. 850 gramů mandlí nasekáme nadrobno a vmícháme také do hmoty. Zašleháme ještě polovinu rozpuštěné čokoládové polevy. Z odložených bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně po lžících vmícháme do těsta. Na plech o rozměrech 30 krát 40 centimetrů položíme pečicí papír. Na něj rozprostřeme těsto. Předehřejeme si troubu na 200 ºC. Pečeme 25 minut. Pak vyklopíme z plechu a necháme chladnout.
  2. Mezitím vyrobíme náplň. Do hrnce vložíme višně se společně se 6 lžícemi kompotové šťávy. Přidáme k nim želé a cukr a vaříme za stálého míchání. Potom přilijeme 4 lžíce koňaku. Hotovou náplní potřeme vychladlý korpus koláče.
  3. Do hrnku nalijeme smetanu a počkáme, až na plotně přijde k varu. Přidáme druhou zbylou polovinu čokoládové polevy a rozmícháme dohladka. Šleháme dotuha a čokoládovou šlehačkou potřeme povrch koláče. Rozkrájíme ho na řezy 5 krát 5 centimetrů a podáváme.