Řezy s višněmi
Ingredience
Cukr moučkový |
125 g |
Cukr vanilka |
1 ks |
Kypřicí prášek do pečiva |
0.5 kávová lžička |
Mandle |
1 kg |
Máslo čerstvé |
150 g |
Mouka polohrubá |
80 g |
Poleva čokoládová |
250 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
625 ml |
Vejce slepičí |
3 ks |
Cukr krupice |
3 polévková lžíce |
Kompot višňový |
350 g |
Koňak Armaňak |
4 polévková lžíce |
Želé dortové |
1 balení |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 20 porcí
- Do misky vložíme změklé máslo o utřeme ho kuchyňským robotem nastaveným na nejnižší rychlost do pěny. Přisypeme moučkový a vanilkový cukr a zašleháme. Rozklepneme vejce a oddělíme žloutky a bílky. Žloutky postupně po jednom přidáváme k máslové pěně. V misce smícháme mouku s práškem do pečiva. 850 gramů mandlí nasekáme nadrobno a vmícháme také do hmoty. Zašleháme ještě polovinu rozpuštěné čokoládové polevy. Z odložených bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně po lžících vmícháme do těsta. Na plech o rozměrech 30 krát 40 centimetrů položíme pečicí papír. Na něj rozprostřeme těsto. Předehřejeme si troubu na 200 ºC. Pečeme 25 minut. Pak vyklopíme z plechu a necháme chladnout.
- Mezitím vyrobíme náplň. Do hrnce vložíme višně se společně se 6 lžícemi kompotové šťávy. Přidáme k nim želé a cukr a vaříme za stálého míchání. Potom přilijeme 4 lžíce koňaku. Hotovou náplní potřeme vychladlý korpus koláče.
- Do hrnku nalijeme smetanu a počkáme, až na plotně přijde k varu. Přidáme druhou zbylou polovinu čokoládové polevy a rozmícháme dohladka. Šleháme dotuha a čokoládovou šlehačkou potřeme povrch koláče. Rozkrájíme ho na řezy 5 krát 5 centimetrů a podáváme.