Rýžový nákyp s višněmi a čokoládou
Ingredience
Citronová kůra |
0.5 kávová lžička |
Čokoláda hořká |
80 g |
Cukr krupice |
75 g |
Kompot višňový |
300 g |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mléko plnotučné |
65 cl |
Rýže loupaná |
200 g |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný bílek slepičí |
3 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
3 ks |
Máslo čerstvé |
40 g |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 65 min
-
Počet porcí: 4 porce
- V mléce uvaříme rýži na řídkou kaši a necháme ji vychladnout. Kompotové višně slijeme, necháme okapat (šťávu použijeme jinak).
- V míse utřeme změklé máslo s cukrem a žloutky do hladké pěny, přimícháme nastrouhanou citronovou kůru, sůl a pevný sníh z bílků. Směs vmícháme do vychladlé rýže.
- Dortovou formu vymažeme máslem, vrstvíme do ní rýžovou kaši a vypeckované kompotované višně. Nákyp vložíme do předehřáté trouby, pečeme zhruba 40 minut. Podáváme ho posypaný nastrouhanou čokoládou.