Plněná vejce zapečená s houbovou omáčkou

Ingredience


Hořčice plnotučná 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Olej rostlinný 30 ml
Sardelové řezy 3 ks
Vejce slepičí 8 ks
Voda pitná 1 l
Máslo čerstvé 40 g
Mouka pšeničná hrubá 2 polévková lžíce
Sůl 0.25 kávová lžička
Zakysaná smetana 250 ml
Žampiony čerstvé 100 g
Strouhanka 1 polévková lžíce
Sýr Eidam cihla 30% 100 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladnout, oloupeme, podélně rozpůlíme a vyjmeme žloutky. Houby očistíme, rozpůlíme a nakrájíme na plátky, sýr nastrouháme, promícháme se strouhankou.
  2. V míse utřeme se změklým máslem sardele, žloutky a hořčici. Vymícháme hladkou hmotu, kterou naplníme bílky.
  3. Zapékací mísu vytřeme olejem, vyložíme plněnými vejci, poté je přelijeme omáčkou, zasypeme sýrem a pečeme v předehřáté troubě zhruba 25 minut.
  4. Omáčku připravíme usmažením žampionů na másle, zalijeme je následně smetanou, v které jsme rozšlehali mouku, osolíme a alespoň 3 minuty na mírném plameni vaříme.