Plněná vejce zapečená s houbovou omáčkou
Ingredience
Hořčice plnotučná |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Olej rostlinný |
30 ml |
Sardelové řezy |
3 ks |
Vejce slepičí |
8 ks |
Voda pitná |
1 l |
Máslo čerstvé |
40 g |
Mouka pšeničná hrubá |
2 polévková lžíce |
Sůl |
0.25 kávová lžička |
Zakysaná smetana |
250 ml |
Žampiony čerstvé |
100 g |
Strouhanka |
1 polévková lžíce |
Sýr Eidam cihla 30% |
100 g |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladnout, oloupeme, podélně rozpůlíme a vyjmeme žloutky. Houby očistíme, rozpůlíme a nakrájíme na plátky, sýr nastrouháme, promícháme se strouhankou.
- V míse utřeme se změklým máslem sardele, žloutky a hořčici. Vymícháme hladkou hmotu, kterou naplníme bílky.
- Zapékací mísu vytřeme olejem, vyložíme plněnými vejci, poté je přelijeme omáčkou, zasypeme sýrem a pečeme v předehřáté troubě zhruba 25 minut.
- Omáčku připravíme usmažením žampionů na másle, zalijeme je následně smetanou, v které jsme rozšlehali mouku, osolíme a alespoň 3 minuty na mírném plameni vaříme.