Sójové výhonky se zeleninou a houbami

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Cibule 1 ks
Hrachové lusky 200 g
Olej slunečnicový 3 polévková lžíce
Omáčka sójová 75 ml
Pepř černý mletý 1 špetka
Rýže Basmati 250 g
Shiitake houby 20 g
Sójové výhonky 150 g
Sůl 1 špetka
Žampiony čerstvé 150 g
Zázvor celý 20 g
Zelí čínské 150 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Sušené houby shiitake vložíme do vody a necháme v ní 30 minut máčet. Očistíme a omyjeme čínské zelí a nakrájíme na proužky široké asi 1 centimetr. Oloupeme cibuli a pokrájíme na drobné kostičky.
  2. Omyjeme cukrové lusky a jejich konce odkrojíme. Omyté žampiony naporcujeme na kousky. Na sójové výhonky nalijeme horkou vodu a ponecháme stranou, aby okapaly.
  3. Podle návodu v osolené vodě uvaříme rýži a vodu slijeme.
  4. Připravíme wok a zahřejeme v něm olej. Nasypeme do woku nasekanou cibuli a zázvor. Prolisujeme 2 stroužky česneku, přisypeme cukrové lusky a opékáme přibližně 2 minuty.
  5. Z namočených hub vymačkáme přebytečnou vodu a nakrájíme je na drobné kousky. Přisypeme pokrájené žampiony a asi 2 minuty opékáme. Nakonec vložíme ještě sójové výhonky a proužky čínského zelí. Opékáme přibližně 3 minuty. Vlijeme sójovou omáčku, podle chuti osolíme a opepříme.
  6. Servírujeme s rýží.