Sójové výhonky se zeleninou a houbami
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Hrachové lusky |
200 g |
Olej slunečnicový |
3 polévková lžíce |
Omáčka sójová |
75 ml |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Rýže Basmati |
250 g |
Shiitake houby |
20 g |
Sójové výhonky |
150 g |
Sůl |
1 špetka |
Žampiony čerstvé |
150 g |
Zázvor celý |
20 g |
Zelí čínské |
150 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Sušené houby shiitake vložíme do vody a necháme v ní 30 minut máčet. Očistíme a omyjeme čínské zelí a nakrájíme na proužky široké asi 1 centimetr. Oloupeme cibuli a pokrájíme na drobné kostičky.
- Omyjeme cukrové lusky a jejich konce odkrojíme. Omyté žampiony naporcujeme na kousky. Na sójové výhonky nalijeme horkou vodu a ponecháme stranou, aby okapaly.
- Podle návodu v osolené vodě uvaříme rýži a vodu slijeme.
- Připravíme wok a zahřejeme v něm olej. Nasypeme do woku nasekanou cibuli a zázvor. Prolisujeme 2 stroužky česneku, přisypeme cukrové lusky a opékáme přibližně 2 minuty.
- Z namočených hub vymačkáme přebytečnou vodu a nakrájíme je na drobné kousky. Přisypeme pokrájené žampiony a asi 2 minuty opékáme. Nakonec vložíme ještě sójové výhonky a proužky čínského zelí. Opékáme přibližně 3 minuty. Vlijeme sójovou omáčku, podle chuti osolíme a opepříme.
- Servírujeme s rýží.