Vařená horácká roláda (závin)

Ingredience


Brambory 400 g
Krupice dětská 100 g
Mouka pšeničná hrubá 130 g
Sůl 1 kávová lžička
Vejce slepičí 2 ks
Voda pitná 4.3 l
Hrozinky 4 polévková lžíce
Perník 100 g
Povidla švestková 130 g
Voda pitná 2 polévková lžíce
Cukr skořicový 2 ks
Máslo čerstvé 70 g
Strouhanka 150 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do hrnce dáme přibližně s 1,3 litru osolené vody, vložíme omyté brambory a uvaříme je do měkka (přibližně 20 minut). Pak je scedíme, oloupeme, jemně nastrouháme. V míse je smícháme s 200 g hrubé mouky, 1 lžičkou soli, 100 g dětské krupice a se 2 vejci.
  2. Vypracujeme tuhé těsto, na vál si rozprostřeme čisté plátno, mírně ho posypeme moukou a těsto rozválíme na obdélník o síle přibližně 1 cm.
  3. V misce rozředíme hustá povidla 1-2 lžícemi vody. Hrozinky dobře promyjeme v sítu, necháme okapat. Těsto potřeme švestkovými povidly, posypeme nastrouhaným perníkem a hrozinkami. Pomocí ubrousku těsto stočíme do závinu. Po obou stranách ubrousek dobře zavážeme provázkem, ve větším hrnci přivedeme k varu 2-3 litry vody, závin v ubrousku ponoříme do vařící vody a pomalu ho vaříme 15-20 minut pod poklicí.
  4. Uvařený závin vyjmeme z ubrousku, necháme chvilku vychladnout, posypeme strouhankou, skořicovým cukrem a polijeme máslem.