Vařená horácká roláda (závin)
Ingredience
Brambory |
400 g |
Krupice dětská |
100 g |
Mouka pšeničná hrubá |
130 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
4.3 l |
Hrozinky |
4 polévková lžíce |
Perník |
100 g |
Povidla švestková |
130 g |
Voda pitná |
2 polévková lžíce |
Cukr skořicový |
2 ks |
Máslo čerstvé |
70 g |
Strouhanka |
150 g |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Do hrnce dáme přibližně s 1,3 litru osolené vody, vložíme omyté brambory a uvaříme je do měkka (přibližně 20 minut). Pak je scedíme, oloupeme, jemně nastrouháme. V míse je smícháme s 200 g hrubé mouky, 1 lžičkou soli, 100 g dětské krupice a se 2 vejci.
- Vypracujeme tuhé těsto, na vál si rozprostřeme čisté plátno, mírně ho posypeme moukou a těsto rozválíme na obdélník o síle přibližně 1 cm.
- V misce rozředíme hustá povidla 1-2 lžícemi vody. Hrozinky dobře promyjeme v sítu, necháme okapat. Těsto potřeme švestkovými povidly, posypeme nastrouhaným perníkem a hrozinkami. Pomocí ubrousku těsto stočíme do závinu. Po obou stranách ubrousek dobře zavážeme provázkem, ve větším hrnci přivedeme k varu 2-3 litry vody, závin v ubrousku ponoříme do vařící vody a pomalu ho vaříme 15-20 minut pod poklicí.
- Uvařený závin vyjmeme z ubrousku, necháme chvilku vychladnout, posypeme strouhankou, skořicovým cukrem a polijeme máslem.