Placky se škvarky – bagačata

Ingredience


Brambory 800 g
Česnek 4 stroužek
Majoránka 0.5 polévková lžíce
Mouka polohrubá 150 g
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Sádlo škvařené 2.5 polévková lžíce
Sůl 1.5 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Vepřové škvarky 150 g
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omyjeme brambory, vložíme do hrnce, zalijeme 1 litrem vody a uvaříme doměkka. Vaříme přibližně 20 minut. Pak je scedíme, vychladlé oloupeme a pomeleme na masovém strojku. Pomeleme ještě vepřové škvarky a přidáme je do mísy k bramborám. Doložíme oloupaný utřený česnek, majoránku, sůl, pepř a vejce. Směs promícháme, postupně budeme přidávat mouku. Těsto dobře propracujeme - nesmí být velmi tuhé. Dáme ho na pomoučený vál a těsto rukama dobře uhněteme, vyválíme šišku o průměru asi 8 cm a nakrájíme plátky silné 2 cm. Z každého plátku vyválíme placičku.
  2. Plech vytřeme sádlem a dáme do předem vyhřáté trouby, aby se sádlo rozehřálo. Placky naskládáme na rozpálený omastek a dáme je péct do trouby vyhřáté na 200 °C. Po 5-7 minutách placky otočíme a opečeme dozlatova.