Placky se škvarky – bagačata
Ingredience
Brambory |
800 g |
Česnek |
4 stroužek |
Majoránka |
0.5 polévková lžíce |
Mouka polohrubá |
150 g |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Sádlo škvařené |
2.5 polévková lžíce |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Vepřové škvarky |
150 g |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 34 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omyjeme brambory, vložíme do hrnce, zalijeme 1 litrem vody a uvaříme doměkka. Vaříme přibližně 20 minut. Pak je scedíme, vychladlé oloupeme a pomeleme na masovém strojku. Pomeleme ještě vepřové škvarky a přidáme je do mísy k bramborám. Doložíme oloupaný utřený česnek, majoránku, sůl, pepř a vejce. Směs promícháme, postupně budeme přidávat mouku. Těsto dobře propracujeme - nesmí být velmi tuhé. Dáme ho na pomoučený vál a těsto rukama dobře uhněteme, vyválíme šišku o průměru asi 8 cm a nakrájíme plátky silné 2 cm. Z každého plátku vyválíme placičku.
- Plech vytřeme sádlem a dáme do předem vyhřáté trouby, aby se sádlo rozehřálo. Placky naskládáme na rozpálený omastek a dáme je péct do trouby vyhřáté na 200 °C. Po 5-7 minutách placky otočíme a opečeme dozlatova.