Soljanka houbová
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Cibule |
2 ks |
Citrony |
1 ks |
Houby čerstvé |
500 g |
Hovězí vývar základní |
1.25 l |
Kapary |
50 g |
Kopr čerstvý |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
60 g |
Okurky nakládané |
200 g |
Olivy zelené |
40 g |
Pepř černý celý |
4 ks |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Protlak rajčatový |
100 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
50 ml |
Zakysaná smetana |
200 g |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Čerstvé houby očistíme a nakrájíme na kostky, cibuli nakrájíme nadrobno, okurky na kostičky, olivy rozpůlíme, petrželovou nať a kopr nasekáme na jemno, citron nakrájíme na plátky.
- Houby s cibulí zpěníme na másle, přimícháme rajčatový protlak, vlijeme vodu a zhruba 20 minut dusíme.
- Do vroucího vývaru vložíme houbovou směs, okurky, kapary, olivy, sůl, bobkový list, pepř a vaříme 20 minut. Před koncem varu do polévky zašleháme smetanu. Do uvařené polévky vmícháme petrželovou nať a kopr. Na talíře položíme plátek citronu a přelijeme polévkou.