Lilková polévka krémová
Ingredience
Celer bulvový |
50 g |
Cibule |
1 ks |
Hovězí vývar základní |
1 l |
Lilek |
300 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mouka pšeničná hladká |
2 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
100 g |
Petržel kořen |
100 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
100 ml |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Lilek očistíme a nakrájíme na kostky, kořenovou zeleninu a cibuli pokrájíme na drobnější kostičky. Vše osmažíme na 50 g másla a pod poklicí dusíme doměkka. V hrnci na zbylém másle osmažíme mouku do růžova, zašleháme do ní postupně vývar, vmícháme sůl, vaříme zhruba 15 minut. Zeleninovou směs propasírujeme do vývaru, povaříme a odstavíme. Do uvařené polévky vmícháme smetanu, v níž jsme rozšlehali žloutek a podáváme.