Lilková polévka krémová

Ingredience


Celer bulvový 50 g
Cibule 1 ks
Hovězí vývar základní 1 l
Lilek 300 g
Máslo čerstvé 100 g
Mouka pšeničná hladká 2 polévková lžíce
Mrkev kořen 100 g
Petržel kořen 100 g
Smetana 33% (šlehačka) 100 ml
Sůl 1 kávová lžička
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Lilek očistíme a nakrájíme na kostky, kořenovou zeleninu a cibuli pokrájíme na drobnější kostičky. Vše osmažíme na 50 g másla a pod poklicí dusíme doměkka. V hrnci na zbylém másle osmažíme mouku do růžova, zašleháme do ní postupně vývar, vmícháme sůl, vaříme zhruba 15 minut. Zeleninovou směs propasírujeme do vývaru, povaříme a odstavíme. Do uvařené polévky vmícháme smetanu, v níž jsme rozšlehali žloutek a podáváme.