Houbová polévka po francouzsku

Ingredience


Celer řapíkatý 2 ks
Česnek 1 ks
Chléb pšeničný (bílý) 200 g
Máslo čerstvé 80 g
Pažitka 1 ks
Pepř černý mletý 1 g
Rajčata 2 ks
Šalotka 1 ks
Sůl 1 g
Sýr Parmezán 75 g
Tymián čerstvý 1 ks
Víno bílé 250 ml
Vývar drůbeží 1 l
Žampiony čerstvé 250 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Žampiony očistíme a následně bez omývání nakrájíme na tenké plátky. Celer očistíme, opláchneme a nakrájíme na drobné kostičky. Šalotku taktéž oloupeme a nasekáme na drobné kostičky.
  2. V hrnci rozehřejeme máslo, dokud nám nezpění a podusíme celer a šalotku. Česnek oloupeme, prolisujeme a přidáme do směsi. Do hrnce přilijeme slepičí vývar a uvedeme do varu. Tymián opláchneme, řádně osušíme a polovinu odložíme stranou.
  3. Druhou polovinu společně se solí a pepřem přidáme do polévky a vaříme v hrnci bez pokličky na mírném ohni zhruba 20 minut. Do polévky přidáme nakrájené žampiony a dalších 10 minut povaříme.
  4. Pažitku řádně opláchneme, osušíme, nasekáme na krátké nudličky. Rajčata zalijeme vařící vodou, až změknou, zbavíme je jader a slupky. Dužinu nakrájíme na drobné kostičky a odložíme bokem.
  5. V toustovači či na pánvi připravíme 4 topinky z bílého chleba. Opečené krajíce umístíme na dna talířů. Polévku ochutíme vínem, necháme ji vzkypět, posléze dochutíme solí, pepřem a zbylým kořením. Potom ji nalijeme do talířů.
  6. Do polévky přidáme nakrájená rajčata, ozdobíme ji odloženým tymiánem, pažitkou a posypeme strouhanným sýrem.