Houbová polévka po francouzsku
Ingredience
Celer řapíkatý |
2 ks |
Česnek |
1 ks |
Chléb pšeničný (bílý) |
200 g |
Máslo čerstvé |
80 g |
Pažitka |
1 ks |
Pepř černý mletý |
1 g |
Rajčata |
2 ks |
Šalotka |
1 ks |
Sůl |
1 g |
Sýr Parmezán |
75 g |
Tymián čerstvý |
1 ks |
Víno bílé |
250 ml |
Vývar drůbeží |
1 l |
Žampiony čerstvé |
250 g |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Žampiony očistíme a následně bez omývání nakrájíme na tenké plátky. Celer očistíme, opláchneme a nakrájíme na drobné kostičky. Šalotku taktéž oloupeme a nasekáme na drobné kostičky.
- V hrnci rozehřejeme máslo, dokud nám nezpění a podusíme celer a šalotku. Česnek oloupeme, prolisujeme a přidáme do směsi. Do hrnce přilijeme slepičí vývar a uvedeme do varu. Tymián opláchneme, řádně osušíme a polovinu odložíme stranou.
- Druhou polovinu společně se solí a pepřem přidáme do polévky a vaříme v hrnci bez pokličky na mírném ohni zhruba 20 minut. Do polévky přidáme nakrájené žampiony a dalších 10 minut povaříme.
- Pažitku řádně opláchneme, osušíme, nasekáme na krátké nudličky. Rajčata zalijeme vařící vodou, až změknou, zbavíme je jader a slupky. Dužinu nakrájíme na drobné kostičky a odložíme bokem.
- V toustovači či na pánvi připravíme 4 topinky z bílého chleba. Opečené krajíce umístíme na dna talířů. Polévku ochutíme vínem, necháme ji vzkypět, posléze dochutíme solí, pepřem a zbylým kořením. Potom ji nalijeme do talířů.
- Do polévky přidáme nakrájená rajčata, ozdobíme ji odloženým tymiánem, pažitkou a posypeme strouhanným sýrem.