Smrže s krémovou omáčkou
Ingredience
Citrony |
0.5 ks |
Koňak vaječný |
6 ml |
Listové těsto |
200 g |
Máslo čerstvé |
60 g |
Pepř černý mletý |
3 ml |
Smrže čerstvé |
0.5 kg |
Sůl |
3 ml |
Voda pitná |
500 ml |
Zakysaná smetana |
200 g |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Troubu předehřejeme na 200°C. Smrže ponoříme přibližně na 5 minut do studené, řádně osolené vody (abychom z hub vypudili případný hmyz). Následně houby řádně opláchneme a osušíme. Velké smrže překrojíme napůl, malé nekrájíme.
- V hrnci rozehřejeme máslo. Přihodíme houby a za stálého míchání je dusíme 15 minut. Zhruba v polovině dušení je osolíme, opepříme a přilijeme citronovou šťávu.
- Následně je zalijeme zakysanou smetanou a koňakem, směs důkladně promícháme. Povaříme ji na mírném plameni, dokud nevznikne hladká krémovitá směs.
- Komínky z listového těsta vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 5 minut. Po vyjmutí je naplníme houbovým krémem a ihned podáváme.