Kdoulovo-hruškový lahodný likér

Ingredience


Cukr hroznový (glukóza) 50 g
Džus hruškový 250 ml
Kdoule 700 g
Kdoulový destilát 250 ml
Pektolytický enzym 2 ml
Sirup cukrový 150 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Kdoule sklidíme a uskladníme v bedničkách. Asi po 12-14 dnech zralé kdoule, které by měly krásně vonět a nesmí být nahnědlé - omyjeme, zbavíme chloupků, znovu omyjeme a rozřežeme je na proužky. Pak je rozdrtíme tyčovým mixerem.
  2. V nerezovém hrnci přivedeme k varu čistou hruškovou šťávu a do ní dáme kdoule. Šťávy by mělo být jen tolik, aby byly rozdrcené kdoule překryté. Směs zahřejeme na 80°C, znovu nahrubo rozmixujeme a necháme zchladit na 40-45°C.
  3. Do takto vychlazené směsi přidáme po kapkách pektolytický enzym (1-2 /litr).
  4. Když směs vychladne na 20-25°C, drť z kdoulí vylisujeme. Získáme asi 700 ml šťávy a přibližně 250 g výlisků.
  5. 650 ml ovocného šťávy osladíme invertním cukrovým sirupem a přidáme 250 ml minimálně 20% kdoulového destilátu. Přimícháme 50 g čisté glukózy. Obsah alkoholu v likéru je přibližně 18% objemových jednotek.