Kdoulovo-hruškový lahodný likér
Ingredience
Cukr hroznový (glukóza) |
50 g |
Džus hruškový |
250 ml |
Kdoule |
700 g |
Kdoulový destilát |
250 ml |
Pektolytický enzym |
2 ml |
Sirup cukrový |
150 ml |
-
Doba přípravy: 60 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Kdoule sklidíme a uskladníme v bedničkách. Asi po 12-14 dnech zralé kdoule, které by měly krásně vonět a nesmí být nahnědlé - omyjeme, zbavíme chloupků, znovu omyjeme a rozřežeme je na proužky. Pak je rozdrtíme tyčovým mixerem.
- V nerezovém hrnci přivedeme k varu čistou hruškovou šťávu a do ní dáme kdoule. Šťávy by mělo být jen tolik, aby byly rozdrcené kdoule překryté. Směs zahřejeme na 80°C, znovu nahrubo rozmixujeme a necháme zchladit na 40-45°C.
- Do takto vychlazené směsi přidáme po kapkách pektolytický enzym (1-2 /litr).
- Když směs vychladne na 20-25°C, drť z kdoulí vylisujeme. Získáme asi 700 ml šťávy a přibližně 250 g výlisků.
- 650 ml ovocného šťávy osladíme invertním cukrovým sirupem a přidáme 250 ml minimálně 20% kdoulového destilátu. Přimícháme 50 g čisté glukózy. Obsah alkoholu v likéru je přibližně 18% objemových jednotek.