Platýs se stročkovou omáčkou
Ingredience
Bylinky čerstvé - svazek |
1 ks |
Cibulka jarní |
5 ks |
Houby stročky |
300 g |
Máslo čerstvé |
40 g |
Ocet vinný |
3 ml |
Pepř bílý |
5 ml |
Pepř černý celý |
6 ml |
Platýz - filety |
800 g |
Rajčata |
2 ks |
Šalotka |
2 ks |
Sůl |
3 ml |
Vejce slepičí |
1 ks |
Víno bílé |
250 ml |
Vývar rybí |
100 ml |
Zakysaná smetana |
100 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Šalotku oloupeme, rozkrojíme napůl, přidáme ji do rybího vývaru, zalijeme vínem, opepříme, vývar přivedeme k varu. Bylinky opláchneme a osušíme. Polovinu nasekáme na jemno, druhou část dáme bokem.
- Nasekané bylinky nasypeme do vývaru a směs povaříme cca 20 minut. Rybí filety opláchneme pod tekoucí vodou, osušíme, přidáme špetku soli a potřeme je octem. Dáme na 10 minut odpočinout.
- Jarní cibulky řádně omyjeme a nasekáme na drobná kolčka, houby řádně očistíme a pokrájíme na tenké plátky. Zbytek bylinné směsi rozkrájíme na jemno. Rajčata zalijeme vařící vodou, po 2 minutách oloupeme slupku a zbavíme je jadérek. Dužninu krájíme na drobné kostičky.
- Filety umístíme do cedníku, povaříme cca 5 minut v páře nad vývarem, poté maso odložíme bokem. Vývar scedíme a při vysoké teplotě zredukujeme na polovinu.
- Jarní cibulky osmahneme na másle až nezesklovatí, na nich následně podusíme houby, dokud nepustí veškerou vodu. Zalijeme zakysanou smetanou a povaříme na mírném ohni asi 2 minuty.
- Houby smícháme s rybím vývarem, řádně zamícháme, přidáme sůl i pepř podle chuti, směs zahustíme žloutkem. Filety vložíme do misek, zalijeme omáčkou a dochutíme bylinkami. Podáváme s nakrájenými rajčaty.