Platýs se stročkovou omáčkou

Ingredience


Bylinky čerstvé - svazek 1 ks
Cibulka jarní 5 ks
Houby stročky 300 g
Máslo čerstvé 40 g
Ocet vinný 3 ml
Pepř bílý 5 ml
Pepř černý celý 6 ml
Platýz - filety 800 g
Rajčata 2 ks
Šalotka 2 ks
Sůl 3 ml
Vejce slepičí 1 ks
Víno bílé 250 ml
Vývar rybí 100 ml
Zakysaná smetana 100 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Šalotku oloupeme, rozkrojíme napůl, přidáme ji do rybího vývaru, zalijeme vínem, opepříme, vývar přivedeme k varu. Bylinky opláchneme a osušíme. Polovinu nasekáme na jemno, druhou část dáme bokem.
  2. Nasekané bylinky nasypeme do vývaru a směs povaříme cca 20 minut. Rybí filety opláchneme pod tekoucí vodou, osušíme, přidáme špetku soli a potřeme je octem. Dáme na 10 minut odpočinout.
  3. Jarní cibulky řádně omyjeme a nasekáme na drobná kolčka, houby řádně očistíme a pokrájíme na tenké plátky. Zbytek bylinné směsi rozkrájíme na jemno. Rajčata zalijeme vařící vodou, po 2 minutách oloupeme slupku a zbavíme je jadérek. Dužninu krájíme na drobné kostičky.
  4. Filety umístíme do cedníku, povaříme cca 5 minut v páře nad vývarem, poté maso odložíme bokem. Vývar scedíme a při vysoké teplotě zredukujeme na polovinu.
  5. Jarní cibulky osmahneme na másle až nezesklovatí, na nich následně podusíme houby, dokud nepustí veškerou vodu. Zalijeme zakysanou smetanou a povaříme na mírném ohni asi 2 minuty.
  6. Houby smícháme s rybím vývarem, řádně zamícháme, přidáme sůl i pepř podle chuti, směs zahustíme žloutkem. Filety vložíme do misek, zalijeme omáčkou a dochutíme bylinkami. Podáváme s nakrájenými rajčaty.