Rybí špíz se zelenými bylinkami

Ingredience


Bobkový list 1 polévková lžíce
Cibule červená 2 ks
Citronová kůra 1 kávová lžička
Citronová šťáva 60 ml
Citrony 1 ks
Kapary sterilované 1 kávová lžička
Olej olivový extra panenský 60 ml
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 1 kávová lžička
Sůl česneková 0.5 kávová lžička
Cejn velký 800 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Na 30 minut do studené vody namočíme 8 špejlí (při grilování se potom nespálí), do horké vody vložíme na 10 minut bobkové listy (aby změkly a daly se napichovat).
  2. Na namočené špejle postupně napichujeme 5 rybích kostek (z pevných rybích řízků, cca 3 x 3 cm), bobkový list a kousky červené cibule, postup opakujeme. Když máme všechny suroviny napíchané na špejle, vložíme je do mělké misky a potřeme marinádou. Na marinádu smícháme olej s citronovou kůrou a šťávou, česnekovou solí, sušenou petrželovou natí, jemně nasekanou čerstvou pažitkou, nadrobno nakrájenými kapary a černým pepřem. Špízy potřené marinádou zakryjeme potravinářskou fólií a v ledničce necháme odležet cca 10 - 15 minut.
  3. Špízy opékáme 5 až 6 minut na grilu nebo grilovací pánvi, průběžně je obracíme, aby se nepřipálily. Nakonec je ozdobíme nakrájeným citronem.