Rybí špíz se zelenými bylinkami
Ingredience
Bobkový list |
1 polévková lžíce |
Cibule červená |
2 ks |
Citronová kůra |
1 kávová lžička |
Citronová šťáva |
60 ml |
Citrony |
1 ks |
Kapary sterilované |
1 kávová lžička |
Olej olivový extra panenský |
60 ml |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
1 kávová lžička |
Sůl česneková |
0.5 kávová lžička |
Cejn velký |
800 g |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 5 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Na 30 minut do studené vody namočíme 8 špejlí (při grilování se potom nespálí), do horké vody vložíme na 10 minut bobkové listy (aby změkly a daly se napichovat).
- Na namočené špejle postupně napichujeme 5 rybích kostek (z pevných rybích řízků, cca 3 x 3 cm), bobkový list a kousky červené cibule, postup opakujeme. Když máme všechny suroviny napíchané na špejle, vložíme je do mělké misky a potřeme marinádou. Na marinádu smícháme olej s citronovou kůrou a šťávou, česnekovou solí, sušenou petrželovou natí, jemně nasekanou čerstvou pažitkou, nadrobno nakrájenými kapary a černým pepřem. Špízy potřené marinádou zakryjeme potravinářskou fólií a v ledničce necháme odležet cca 10 - 15 minut.
- Špízy opékáme 5 až 6 minut na grilu nebo grilovací pánvi, průběžně je obracíme, aby se nepřipálily. Nakonec je ozdobíme nakrájeným citronem.