Trnkový likér
Ingredience
Cukr hroznový (glukóza) |
65 g |
Hroznová šťáva |
1 dl |
Kyselina citrónová |
0.5 kávová lžička |
Pektolytický enzym |
1.5 ml |
Sirup cukrový |
100 ml |
Slivovice |
250 ml |
Trnky |
1.2 kg |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 110 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Zralé trnky s tmavě modrou slupkou a zelenou dužinou dobře omyjeme a zbavíme stopek. Trnky nesmíme sbírat po mrazu! Pak nejsou vhodné k výrobě likéru. Trnky dáme do nerezového hrnce a zahřejeme je s 1 dl hroznové šťávy na 40°C. Trnky během zahřívání mícháme, až tak je rozdrtíme. Když jsou zahřáty na 25°C. přidáme po kapkách asi 1-1.5 ml pektolytického enzymu, promícháme a zahřejeme ovocnou kaši na teplotu 40°C. Tuto teplotu udržujeme 90 minut! Takto odbouráme pektin.
- Teplou kaši z trnek dáme do lisu. Lisujeme jen do doby, pokud odtéká čistá šťáva - nesmí být zakalená. Šťávu ihned uskladníme v nerezovém hrnci v chladu.
- Na 1 litr likéru smícháme 650 ml šťávy s 250 ml švestkového destilátu (80% objem. jednotek) se 100 ml invertního cukrového sirupu a 65 g glukózy. Podle chuti přidáme kyselinu citronovou. Obsah alkoholu v 1 litru likéru je přibližně 18%.